BRATISLAVA - Slováci majú radšej doma navarenú stravu ako jedlo z reštaurácií. Prednosť domácej kuchyni dalo deväť z desiatich opýtaných v prieskume, ktorý ČTK poskytla spoločnosť TNS SK.
Anketa tiež ukázala, že viac ako tri štvrtiny opýtaných tvrdí, že ich strava je bohatá na zeleninu a ovocie. K vegetariánstvu sa prihlásili len dve percentá respondentov.
"V porovnaní s celoslovenským priemerom sa zdravo stravujú viac ženy, ľudia s vysokoškolským vzdelaním a obyvatelia menších obcí a miest do 5000 obyvateľov," uviedla TNS SK. Väčšina ľudí (61 percent) sa pri nákupe potravín pozerá hlavne na cenu, necelá polovica sleduje aj ich zloženie.
Štvrtina opýtaných sa priznala, že práve drží alebo v minulosti držala diétu na redukciu hmotnosti. "Dobrovoľne držali alebo držia diétu výrazne častejšie ženy, ľudia 50-59 roční a ľudia z miest nad 100.000 obyvateľov," poznamenala spoločnosť. Výskum sa uskutočnil v júli tohto roka na vzorke 1025 respondentov.
"V porovnaní s celoslovenským priemerom sa zdravo stravujú viac ženy, ľudia s vysokoškolským vzdelaním a obyvatelia menších obcí a miest do 5000 obyvateľov," uviedla TNS SK. Väčšina ľudí (61 percent) sa pri nákupe potravín pozerá hlavne na cenu, necelá polovica sleduje aj ich zloženie.
Štvrtina opýtaných sa priznala, že práve drží alebo v minulosti držala diétu na redukciu hmotnosti. "Dobrovoľne držali alebo držia diétu výrazne častejšie ženy, ľudia 50-59 roční a ľudia z miest nad 100.000 obyvateľov," poznamenala spoločnosť. Výskum sa uskutočnil v júli tohto roka na vzorke 1025 respondentov.