LONDÝN - Hamburgery a klobásky sú základom takmer každej jednej grilovačky. Odborníci však tvrdia, že pri príprave týchto lahôdok treba myslieť aj na opatrnosť. Surové mäso a hamburger k sebe údajne nepatria, v opačnom prípade hrozí vážna otrava jedlom.
Sexi foodblogerka sa bola najesť v reštaurácii: Stačila jediná FOTO a ľudia sú zhrození
S letom a príjemným počasím prichádza aj sezóna grilovačiek. Len málokto ale myslí na prevenciu proti otrave jedlom. Príprava hamburgerov a grilovaných klobás doma sa diametrálne líši od tej reštauračnej. Tam je totiž spôsob, akým sa tieto pokrmy pripravujú, prísne sledovaný.
Pri grile to nie vždy dokážeme odhadnúť. Podľa internetovej stránky Agentúry pre potravinové normy môžu hamburgery, ktoré sa podávajú surové alebo nedostatočne tepelne spracované, obsahovať veľmi škodlivé baktérie.
„Mleté mäso v hamburgeroch má na svojom povrchu škodlivé baktérie, ktoré sa rozšíria do celého kusu mäsa. Ak sa hamburger dostatočne neopečie, tieto baktérie zostanú nažive,“ uvádza agentúrna správa. To platí pre všetky hamburgery, vrátane tých z kvalitného a drahého mäsa.
„To je dôvod, prečo hamburgery musia byť podávané prepečené, zatiaľ čo steak môže byť pokojne surový,“ dodáva správa. Neexistuje žiadny spôsob, akým zistiť, či sa v žalúdku konkrétneho zvieraťa nachádzajú škodlivé baktérie.
Napriek tomu existuje pár tipov, ako bezpečne konzumovať hamburgery:
- rozrežte burger v strede a skontrolujte, či nie je vnútro krvavé
- dbajte na to, aby bol burger rovnomerne prepečený
- skontrolujte šťavu, ktorú mäso púšťa, mala by byť čistá
Okrem toho existuje pár dobrých trikov, ako sa vyhnúť otrave jedlom:
- oddeľte uvarené mäso od surového
- surové mäso uskladňujte naspodku chladničky a prikryte ho
- použite iný tanier aj príbor pri surovom a uvarenom mäse
- umyte si ruky vždy po tom, ako chytíte kus surového mäsa