Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Červené víno a grapefruitový džús majú antibakteriálne účinky

NEW YORK - Vedci z University of Missouri-Columbia skúmali, aké sú účinky červeného vína a grapefruitového džúsu na patogény a probiotické baktérie.

Dvojica Azlin Mustapha s Atreyee Das zistili, že červené odrody Cabernet, Merlot a Zinfandel majú antibakteriálne účinky, teda, že môžu ničiť patogény pochádzajúce z jedla bez toho, aby poškodili črevnú flóru a faunu.

Spomedzi patogénov boli do výskumu zapojené E. coli, Listeria monocytogenes, Helicobacter pylori a Salmonella typhimurium. Pri laboratórnom testovaní sa vedci zamerali na etanol, hodnoty pH a reseveratrol (fytoalexín pochádzajúci z hrozna, tiež je zodpovedný za jeho červenú farbu).

Všetky menované látky sú zrejme schopné potláčať patogény prenášané potravou. Do štúdie zapojili vedci i odrody bielych vín. U tých sa však žiadne antibakteriálne účinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu