Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Každé tretie tehotenstvo v Európe končí interrupciou

NEW YORK – V priemere každé tretie tehotenstvo v Európe končí interrupciou. Vo svete ide v priemere o jedno z piatich tehotenstiev. Zistila to Svetová zdravotnícka organizácia zozbieraním štatistických údajov o interrupciách v rokoch 1995 až 2003.

Ak by sa zo získaných dát vypočítal priemer, zistili by sme, že potrat podstúpilo aspoň raz za život asi 90 % žien mladších ako 45 rokov. „Musíme si ale uvedomiť, že do štatistík sú zahrnuté aj ženy, ktoré majú za sebou niekoľko potratov, ale aj tie, ktoré umelé prerušenie tehotenstva nikdy nepodstúpili,“ upozorňujú autori štúdie.

Počet interrupcií v posledných rokoch mierne klesá. Kým v sledovanom období 1995 až 2003 išlo v celosvetovom meradle o 42 miliónov potratov, v rovnako dlhom predchádzajúcom období bolo interrupcií 46 miliónov.

Aj keď celkový počet potratov klesá, autori štúdie upozorňujú na to, že rastie počet tých, ktoré sú nebezpečné pre zdravie ženy a sú uskutočnené neodborne. Len v roku 2003 bolo 48 % vykonaných interrupcií pre ženy nebezpečné, 97 % z nich sa uskutočnilo v rozvojových krajinách. Na porovnanie, vo vyspelých krajinách sa miera nebezpečných potratov pohybuje na hranici 8 %.

Najväčší pokles potratov zaznamenali vo východnej Európe, kde ich počet za poslednú dekádu klesol takmer o polovicu. „Za všetko môže rozmach moderných antikoncepčných metód,“ dodávajú svetoví zdravotníci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu