LONDÝN – Umelé farbivá a konzervanty pridávané do jedla môžu spôsobovať u detí hyperaktivitu. Podľa odborníkov z University of Southampton v Británii sú v tomto smere najhoršie predovšetkým ochurené nápoje. U detí vo veku medzi tromi a deviatimi rokmi s hyperaktívnou poruchou sa pri konzumáci takýchto potravín s umelo pridávanými látkami stav výrazne zhoršuje.
O vzťahu medzi umelými látkami pridávanými do jedla a hyperaktivitou sa špekulovalo už dlhšie. „Význam našej práce je v tom, že účinky boli dokázané u trojročných až deväťročných detí v celej populácii, nielen u tých detí, ktorým bola diagnostikovaná porucha pozornosti a hyperaktivity (ADHD),“ tvrdí autor štúdie profesor psychológie Jim Stevenson z University of Southampton. Výsledky svojho bádania zverejnil v odbornom časopise The Lancet.
„Miera účinkov je podobná ako u detí s ADHD,“ dodal Stevenson. Britský Úrad pre kvalitu potravín (Food Standards Agency) na základe tejto štúdie začal prerokovávať zmeny odporučení pre rodičov. Úrad zrejme odporučí, aby deťom predškolskom a školskom veku neboli podávané potraviny s umelými farbivami, aromatickými a konzervačnými látkami.
„Miera účinkov je podobná ako u detí s ADHD,“ dodal Stevenson. Britský Úrad pre kvalitu potravín (Food Standards Agency) na základe tejto štúdie začal prerokovávať zmeny odporučení pre rodičov. Úrad zrejme odporučí, aby deťom predškolskom a školskom veku neboli podávané potraviny s umelými farbivami, aromatickými a konzervačnými látkami.