Pondelok23. december 2024, meniny má Nadežda, Naďa, zajtra Adam, Eva

Štúdia, ktorá poteší všetkých chudnúcich: Vedci vraj odhalili, ako zabrániť pocitu hladu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Vedci zistili, že aminokyseliny arginín a lyzín sú schopné ovplyvňovať rozhodujúce štruktúry nášho mozgu, ktorým odovzdávajú impulz spojený s pocitom sýtosti. Zjednodušene povedané, mohli by nám pomáhať zhadzovať kilogramy tým, že by sme nepociťovali hlad, píše taliansky denník Corriere della Sera. Je to skutočne tak?

Nepríjemná správa pre ženatých a vydaté: Štúdia odhalila zásadný mýtus o ich zdraví

Nicholas Dale z Warwickej univerzity v Británii študoval so svojimi kolegami činnosť buniek zvaných tanycyty, ktoré sa nachádzajú v mozgu. Experti zistili, že na ich povrchu sú špecifické receptory pre aminokyseliny, ktoré sú akýmisi stavebnými prvkami na báze proteínov. Ide o tie isté receptory, aké sú na jazyku, na chuťových pohárikoch, kde umožňujú cítiť chuť umami typickú pre glutamát, ktorá je práve charakteristickou chuťou spájanou s aminokyselinami. Dale a jeho tím skúmali tanycyty a objavili, že akonáhle tieto bunky pocítia prítomnosť aminokyselín, zvlášť arginínu a lyzínu, aktivujú sa a odovzdávajú mozgu pocit sýtosti.

Autori výskumu publikovaného na stránkach časopisu Molecular Metabolism súdia, že v budúcnosti by mohli byť diétne režimy zostavované na základe týchto poznatkov. Znamenalo by to dávať prednosť potravinám bohatým na arginín a lyzín, ako sú bravčové pliecko, hovädzie, makrely, kurčatá, slivky, marhule, šošovica a mandle. Raz môže byť nájdený spôsob, uvádzajú vedci, ako zvonku aktivovať receptory sýtosti prítomné na tanycytoch, a zamedziť tak pocit hladu priamym pôsobením na tieto bunky.

Štúdia, ktorá poteší všetkých
Zobraziť galériu (3)

"Štúdia je veľmi zaujímavá z hľadiska výskumu mechanizmov, ktoré regulujú pocit sýtosti," konštatuje Andrea Ghiselli z talianskej Rady pre výskum v poľnohospodárstve a analýzu agrárnej ekonómie v Ríme. "Zatiaľ však neexistuje žiadny praktický výsledok, ktorý by bolo možné bezprostredne použiť. Zdôrazňujem, že potraviny bohaté na arginín, lyzín a alanín (ďalšia aminokyselina citovaná v štúdii) sú zároveň potravinami, ktoré obsahujú proteíny. Aminokyseliny sú totiž základné látky, ktoré utvárajú proteíny. Arginín, lyzín a alanín sú tri aminokyseliny dobre zastúpené v strave západných krajín: každý z nás skonzumuje denne zhruba 90 gramov proteínov," hovorí Andrea Ghiselli.

"Tieto a ďalšie aminokyseliny, ktoré získavame s jedlom, vstupujú do krvi, kde plnia svoje funkcie. To však neznamená, že tým, že prijmeme viac arginínu a lyzínu, zvýšime okamžite pocit sýtosti. Navyše je všeobecne známe, že sýtosť navodzujú proteíny, ktoré nepochybne v západnej strave nechýbajú. Denne by sme mali skonzumovať jeden gram proteínov na jeden kilogram telesnej hmotnosti, teda asi 70 gramov u mužov a asi 60 gramov u žien. My však zjeme proteínov oveľa viac. Zdá sa mi teda jasné, že tie aminokyseliny, ktoré štúdia cituje, nám nechýbajú. Zrejme teda existuje iná cesta zložitého mechanizmu, ktorým je do mozgu vysielaný signál pocitu sýtosti. Podľa môjho názoru je táto štúdia veľmi zaujímavá práve pre lepšie poznanie tohto mechanizmu," uvádza Andrea Ghiselli.

Ak zvyknete ponocovať, je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aké jedlá teda poskytujú väčší pocit sýtosti? "Sú to tie, ktoré majú vysoký obsah proteínov, a to ako živočíšnych, tak rastlinných. Na pocit sýtosti pôsobia dva prvky: čas medzi jedlami, ktorý závisí predovšetkým na tom, koľko sme skonzumovali tuku, a mechanizmus, ktorý spôsobuje, že konzumáciu ukončíme. V tomto smere zohrávajú veľkú úlohu proteíny. Preto je sušené ovocie bohaté na tuky a proteíny známe svojou sýtivosťou," hovorí Andrea Ghiselli.

Viac o téme: MozogHladSýtosťAminokyseliny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu