NEW JERSEY - Pitie kávy a cvičenie znižuje riziko vzniku rakoviny kože. Dokázala to štúdia vedcov z Rutgers University v New Jersey.
Kombinácia kávy a cvičenia spôsobila rýchlejšie ničenie buniek poškodených slnečným ultrafialovým žiarením typu B (UVB), ktoré môžu spôsobiť rakovinu kože. Vedci sledovali štyri skupiny laboratórnych odchlpených myší. Prvá skupina pila vodu s kofeínom, ktorú môžeme prirovnať k jednej alebo dvom šálkam kávy človeka denne, druhá cvičila na bežiacom kolese, tretia robila obe činnosti a štvrtá skupina ani jednu.
Pri porovnaní výsledkov vedci skúmali zmeny apoptózy, programovej smrti buniek, ktoré môžu spôsobovať rakovinu. U prvej skupiny myší požívajúcich kofeín sa zdvihla apoptóza spôsobená UVB žiarením o 95 percent. Zvýšenie u cvičiacich myší bolo o 120 percent, kým nárast apoptózy u myší, ktoré pili kofeín a cvičili, bol 400-percentný. "Rozdiel medzi informáciami o apoptóze spôsobenej UVB žiarením, bol v odlišných skupinách veľmi veľký," uviedol jeden z autorov štúdie Allan Conney.
Rakovina kože je jednou za najbežnejších foriem rakoviny a sila slnečného UVB žiarenia sa stále zvyšuje. "Preto je výhrou každý nový spôsob, ktorý nás môže ochrániť pred slnkom," dodal Conney. Kompletná štúdia bude publikovaná 31. júla v novom vydaní publikácie Proceedings of the National Academy of Sciences.
Pri porovnaní výsledkov vedci skúmali zmeny apoptózy, programovej smrti buniek, ktoré môžu spôsobovať rakovinu. U prvej skupiny myší požívajúcich kofeín sa zdvihla apoptóza spôsobená UVB žiarením o 95 percent. Zvýšenie u cvičiacich myší bolo o 120 percent, kým nárast apoptózy u myší, ktoré pili kofeín a cvičili, bol 400-percentný. "Rozdiel medzi informáciami o apoptóze spôsobenej UVB žiarením, bol v odlišných skupinách veľmi veľký," uviedol jeden z autorov štúdie Allan Conney.
Rakovina kože je jednou za najbežnejších foriem rakoviny a sila slnečného UVB žiarenia sa stále zvyšuje. "Preto je výhrou každý nový spôsob, ktorý nás môže ochrániť pred slnkom," dodal Conney. Kompletná štúdia bude publikovaná 31. júla v novom vydaní publikácie Proceedings of the National Academy of Sciences.