MARINA DI GINOSA - Čím ďalej teplejšie Stredozemné more a rozšírenie Suezského prieplavu v roku 2015 otvorilo bránu pre inváziu medúz k talianskym brehom. Európska komisia považuje ich rastúcu populáciu za obrovskú hrozbu a turisti na juhu Talianska sa boja kúpať v mori. Podľa profesora zoológie, Stephana Piraina, už je medúz toľko, že Taliani sa budú musieť naučiť s nimi žiť. Napríklad ich zaradením do svoje jedálnička, napísal New York Times.
VIDEO Mladík sa chcel ovlažiť v mori: Z nôh sa mu začala valiť krv
"Ich počet sa nedá znížiť," hovorí profesor Piraino. Dodal, že ich možno udržovať iba na určitej hladine. V dôsledku globálneho otepľovania sú talianske moria teplejšie po dlhší čas, čo odpudivým morským tvorom vyhovuje, rovnako ako znečistenie vody, píše NYT. "Predstavte si biomasu s objemom najväčšieho ropného tankera na svete," ilustruje stredomorskú populáciu medúz Piraino.
Taliansky zoológ preto s peniazmi od Európskej komisie založil iniciatívu Go Jelly, ktorej cieľom je nájsť pre obrovské množstvo medúz využitie. Podľa neho môžu byť živočíchy použité na liečbu nádorov alebo ako zdroj kolagénu. A potom môžu byť tiež zjedené.
Spôsoby ich chutného spracovania hľadá Pirainova manželka a pracovníčka talianskeho Vedeckého ústavu výroby jedla Antonella Leoneová. Podľa nej by Taliani mohli prísť medúzam na chuť, ako sa to už stalo v Číne a Japonsku. Piraino poukazuje na to, že aj Taliani sa v minulosti prispôsobili okolnostiam, keď začali spracovávať iný invazívny druh - paradajky.
Konzumáciu medúz od nového roku uľahčí európska legislatíva, ktorá uverejňuje pravidlá distribúcie takzvaných "nových potravín". Talianske ministerstvo zdravotníctva na druhej strane vyžaduje dôkladný výskum a testovanie, pretože stredomorské medúzy nie sú rovnaké ako tie, ktoré sa konzumujú v Ázii.
Piraino s Leoneovou majú ešte veľa práce, poznamenáva NYT. Už teraz ale vymýšľajú spôsoby, ako urobiť medúzy gurmánsky atraktívne, a to v spolupráci s reštauráciou Lo Scacciapensieri v meste Lecce. Tamojší kuchári skúšajú medúzy grilovať či podávať uvarené s rukolou a čerstvými figami na vyváženie výrazne slanej chute. Podľa Piraina má mäso medúz vysoký podiel bielkovín a omega-3 mastných kyselín. "Je to vynikajúce," hovorí zoológ, zatiaľ čo si do úst vkladá kúsok smaženej medúzy.