Nový Čas našiel zaručený recept ako sa schladiť
BRATISLAVA - Väčšina z nás má toho akurát dosť! Po týždňových horúčavách, ktoré poľahky dosahujú takmer 40-stupňové teploty, sa cítime ako v pekle...
Nový Čas pre vás preto pripravil
skutočne mrazivé číslo. Spolu s vami sme testovali
spôsoby, ako sa schladiť. Ako prvú sme pre
vás zmrazili Bratislavčanku Lindu (30), ktorá sa
pod našou taktovkou podrobila zmrzlinovému
kúpeľu.
KDE VZNIKLA
Už 200 rokov pred naším letopočtom sa v Číne pripravovala jemná mliečna ryžová zmes, ktorá tuhla zabalená do snehu. Rímski diktátori zasa posielali svojich otrokov po čerstvý sneh do hôr, ten potom dochucovali a podávali ako dezert. Prvé písomné informácie o zmrzline pochádzajú z roku 1599 z Talianska.
ČO NA TO LEKÁRI?
Problémy vidia predovšetkým pre salmonelu. Inak neškodí, ale ani nepodporuje zdravie. Je však dokázané, že pomáha po odstránení mandlí pri hojení rán. Zmrzlina bez čokoládovej polevy obsahuje len 4 až 8 % percent tuku a maximálne 29 percent cukru. Najmä vanilková je dobrým antidepresívom, pomáha regulovať krvný tlak a predchádza vzniku obličkových kameňov.
NAJVIAC ZJEDIA AMERIČANIA
Najviac zmrzliny sa spotrebuje v Amerike. Priemerná ročná spotreba na obyvateľa sa pohybuje okolo 22 litrov. V Európe držia rekord Švédi so spotrebou 15 litrov na osobu. Turkom s litrom na hlavu však zmrzlina nevonia. Česi zjedia 7 litrov a o Slovákoch zatiaľ údaj nie je známy.
KORNÚTIKY SÚ NÁHODA
Zmrzlina v kornútikoch je dielom náhody. Istému zmrzlinárovi v americkom meste sa pri podávaní minuli misky a z biedy ho vytrhol sused. Sýrsky prisťahovalec mu zroloval tortové oblátky do kornútika a okamžite si ich obľúbila celá Amerika.
Linda (30) sa pripravuje na fotenie. Brrrr, o chvíľu sa to začne. Naukladať kopčeky presne je veľmi dôležité. Zmrzlina začína účinkovať, krásne to chladí. A fotíme. Úsmev... Ešte jednu postojačky. A je po všetkom. |
Niečo o zmrzline
KDE VZNIKLA
Už 200 rokov pred naším letopočtom sa v Číne pripravovala jemná mliečna ryžová zmes, ktorá tuhla zabalená do snehu. Rímski diktátori zasa posielali svojich otrokov po čerstvý sneh do hôr, ten potom dochucovali a podávali ako dezert. Prvé písomné informácie o zmrzline pochádzajú z roku 1599 z Talianska.
ČO NA TO LEKÁRI?
Problémy vidia predovšetkým pre salmonelu. Inak neškodí, ale ani nepodporuje zdravie. Je však dokázané, že pomáha po odstránení mandlí pri hojení rán. Zmrzlina bez čokoládovej polevy obsahuje len 4 až 8 % percent tuku a maximálne 29 percent cukru. Najmä vanilková je dobrým antidepresívom, pomáha regulovať krvný tlak a predchádza vzniku obličkových kameňov.
NAJVIAC ZJEDIA AMERIČANIA
Najviac zmrzliny sa spotrebuje v Amerike. Priemerná ročná spotreba na obyvateľa sa pohybuje okolo 22 litrov. V Európe držia rekord Švédi so spotrebou 15 litrov na osobu. Turkom s litrom na hlavu však zmrzlina nevonia. Česi zjedia 7 litrov a o Slovákoch zatiaľ údaj nie je známy.
KORNÚTIKY SÚ NÁHODA
Zmrzlina v kornútikoch je dielom náhody. Istému zmrzlinárovi v americkom meste sa pri podávaní minuli misky a z biedy ho vytrhol sused. Sýrsky prisťahovalec mu zroloval tortové oblátky do kornútika a okamžite si ich obľúbila celá Amerika.