TEL AVIV - Tmavý chlieb býva odporúčaný ako lepšia voľba, než biely, avšak nové výskumy naznačujú, že táto všeobecná rada vždy neplatí. Štúdia Weizmanovho vedeckého inštitútu v Izraeli, publikovaná v časopise Cell Metabolism, nenašla žiadny celkový prínos pre zdravie človeka, ak dáva prednosť celozrnnému pečivu. Je to preto, že ľudia reagujú odlišne na rovnaké potraviny, a tak niekto môže mať väčší osoh aj z bieleho chleba.
Snívajú sa vám v noci strašidelné sny? Podľa vedcov za tým môže byť vážna choroba
Izraelskí výskumníci sa domnievajú, že koncepcia diéty "jeden formát pre všetkých" je nesprávna. Tieto nové poznatky sú v rozpore s bežnou myšlienkou, že tmavý chlieb je vždy lepší ako biely, pretože sa dlhé roky verí, že je výživnejší. No nemusí to tak byť pre každého.
Počas štúdie 20 zdravých účastníkov pravidelne jedlo chlieb, ktorý tvoril štvrtinu denného príjmu kalórií. Polovica z nich konzumovala biely chlieb kúpený v supermarkete, zatiaľ čo druhá polovica jedla celozrnnú verziu. Na konci prvého týždňa si skupiny typy pečiva vymenili.
Odborníci merali hladinu glukózy, tukov a cholesterolu a zistili, že medzi účinkami týchto dvoch druhov chleba neexistujú žiadne klinicky významné rozdiely. Zaujímavejšie však bolo, že niektorí ľudia mali po konzumácii bieleho chleba lepšiu hladinu cukru v krvi. Iní zase reagovali lepšie na tmavý chlieb, no ani jeden chlieb nevyšiel zo štúdie ako víťaz.
"Zistenia tejto štúdie sú nielen fascinujúce, ale potenciálne veľmi dôležité, pretože smerujú k novej paradigme: rôzni ľudia reagujú inak, dokonca aj na tie isté potraviny," uviedol podľa portálu express.co.uk hlavný autor štúdie Eran Elinav.