Nedeľa22. december 2024, meniny má Adela, zajtra Nadežda, Naďa

Chcete mať ploché brucho? Týchto šesť potravín nejedzte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Leto je predo dvermi a nastane čas, kedy oblečiete ľahké šaty a plavky. Aby ste neboli nepríjemne prekvapení, vyhýbajte sa šiestim druhom jedla, s ktorými nie je radno to preháňať, ak sa chcete objaviť na pláži s plochým bruškom. Tieto jedlá spôsobujú, že všetky naše snahy cvičiť nemajú žiadny účinok, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Nafúknuté brucho znamená, že v ňom prebieha fermentácia, a týmto spôsobom vzniká plyn. Rovnováha baktérií, ktoré žijú v črevách, je narušená. Nadúvanie však môže byť aj známkou niektorých chorôb, ako je celiakia, neznášanlivosť laktózy, syndróm dráždivého čreva alebo chronická zápcha. Ak žiadnou takou chorobou netrpíme, môžeme sa pokúsiť zabezpečiť si ploché brucho tým, že niektoré potraviny z jedálnička vyškrtneme. 

CIBUĽA

Zoznam týchto potravín začína cibuľou, ktorá obsahuje fruktan, sacharidy, ktoré naše telo len málo spracuje, a ktoré zvyšujú obsah vody v črevách a nadúvajú. 

Chcete mať ploché brucho?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

JOGURT

Mnoho ľudí volí jogurt ako diétnu desiatu, ale niektoré jeho druhy nafukujú brucho a spôsobujú zvýšený obsah cukru, ktorý v tele fermentuje. Dajte si radšej grécky jogurt, ktorý má asi o tretinu cukrov menej. 

Chcete mať ploché brucho?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

BROKOLICA

Vyhýbajte sa brokolici. Rovnako ako karfiol, kel či kapusta totiž obsahuju sacharidy, ktoré nedokážeme stráviť, pretože naše telo nevyrába náležitý enzým, a tak tieto potraviny v bruchu fermentujú a vyvolávajú nadúvanie. 

Chcete mať ploché brucho?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

STRUKOVINY

Nestráviteľnú vlákninu, ktorá vyvoláva nafúknutie brucha, obsahujú aj strukoviny. Aby sme dosiahli zníženie obsahu amidov, treba strukoviny nechať napučať vo vode celú noc alebo na dvanásť hodín a vodu niekoľkokrát vymeniť. Nepridávajte soľ, ale radšej trochu jedlej sódy, aby strukoviny boli ľahšie a mäkšie. Naše črevá si privykli na spracované potraviny a odvykli od vlákniny. Preto v prípade, keď zjeme strukoviny alebo zeleninu s vysokým obsahom vlákniny, reagujú črevá fermentáciou, nadúvaním brucha a spomaleným trávením. Je vhodné zaraďovať také potraviny do jedálnička postupne. 

Chcete mať ploché brucho?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

MELÓNY

Táto letná pochúťka je plná fruktózy, ktorú tretina ľudí nedokáže správne stráviť. To vyvoláva plynatosť v žalúdku a pocit ťažoby. Okrem melóna obsahujú vysoký podiel nestráviteľných fruktanov, ktoré vyvolávajú zápchu. 

Chcete mať ploché brucho?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

VYPRÁŽANÉ POTRAVINY A NÁPOJE S BUBLINKAMI

Tieto druhy potravín môžu zvýšiť objem nášho brucha. To je ďalší dôvod, prečo ich konzumáciu obmedziť. Vyprážané potraviny sťažujú trávenie, predovšetkým keď sú pripravované na nezdravých olejoch. Sýtené nápoje sú bohaté na cukry, ktoré spôsobujú fermentáciu, a na plyn, takže nafúknu brucho ako balón. Nafúknuté brucho môže vzniknúť aj v dôsledku zadržiavania vody. To môže mať rôzne príčiny, najmä vysoký obsah soli v prijímanej potrave, ale aj jednoduchých cukrov. Okolo osemdesiat percent potrebnej tekutiny je vhodné dodávať telu pitím, zvyšok v zelenine, ktorá má tú výhodu, že obsahuje vitamíny a minerály. Zabrániť nafúknutému bruchu môžeme popíjaním čaju z feniklu. Ten bráni vzniku fermentácie rovnako ako mäta, rasca, koriander či kardamón. Môžu sa používať samostatne alebo všetky dohromady, aby čaj bol účinnejší. 

Chcete mať ploché brucho?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: PlynatosťNafúknuté brucho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu