LONDÝN - Nabudúce, keď zájdete do reštaurácie a budete si chcieť objednať niečo z menu, dobre porozmýšľajte nad svojou voľbou. Nemusela by sa vám totiž vyplatiť. Populárny americký šéfkuchár radí, výber ktorých jedál by ste mali dobre zvážiť.
Návšteva reštaurácie sa nám väčšinou spája so samými pozitívnymi vecami - jedlo, priatelia, dobré pitie či oslava. Ale ako sa zdá, môže v istom zmysle predstavovať aj mínové pole. Známy šéfkuchár Anthony Bouradin vypichol päť jedál, ktoré si radšej v reštaurácii nikdy neobjednávajte.
Ryba v pondelky
Pokiaľ obľubujete plody mora, nikdy si ich nedávajte na začiatku týždňa. Je to preto, lebo mnohé reštaurácie objednávajú ryby vo štvrtky, čo znamená, že v pondelok už majú štyri, resp. päť dní. Ryba navyše rýchlo podlieha skaze, čiže jej objednanie si určite dobre rozmyslite.
Benediktínske vajíčka
Tento populárny pokrm pozostáva okrem iného zo strateného vajca a holandskej omáčky. A práve druhá spomínaná súčasť je zároveň tou problémovou. Základ omáčky totiž tvorí maslo, takže sa musí skladovať pri určitej teplote. Ani tak by sa ale nemala skladovať príliš dlho. Nezriedka sa ale toto pravidlo porúša.
Neobjednávajte si nič, čo nie je na menu
Ani neskúšajte objednať si v podniku niečo, čo nie je v ponuku. Nasrdíte tým čašníkov, ale najmä kuchárov. Príprava takéhoto "špeciálneho" jedla si totiž vyžaduje dlhšiu prípravu, z čoho zvyknú byť kuchári poriadne frustrovaní.
Prepečené mäso
Ešte krvavý steak asi nie je každému po chuti, no kuchári zas neznášajú, keď si niekto objedná prepečený kus mäsa. Nejde ani tak o to, že by bola ťažká samotná príprava, ale skôr o fakt, že to trvá príliš dlho a kuchárov to oberá o vzácny čas, ktorý by mohli venovať príprave iných pokrmov.
Tento typ burgra
Wagyu mäso patrí k najdrahším na svete, a preto si ho ani veľa zákazníkov neobjednáva. Keď už ale predsa len neodoláte pokušeniu objednať si ho v burgerovej forme, rátajte s tým, že tým vôbec, ale vôbec, nepotešíte kuchára. Pred podávaním ho totiž musí pomlieť, a to je pre neho strata času. Navyše, wagyu burger sa vzhľadom na svoju vysokú cenu podáva len v malých porciách, čiže to zákazníka bohvieako nezasýti.
Dokonalý burger je umenie: 7 trikov, ktoré vám zaručene prinesú úspech