Mäso, podobne ako chlieb či cestoviny, môže byť súčasťou jedálneho lístka aj v období, keď sa snažíte schudnúť. Nepriateľom pri zhadzovaní kíl sa však môže stať vtedy, ak ho jete príliš veľa a hlavne nesprávne pripravené. Dvojnásobne opatrný by ste mali byť pri výbere mäsa - obsahuje totiž oveľa viac tuku ako napríklad mliečne výrobky.
Základné pravidlo znie:
uprednostnite najchudšie
druhy mäsa. Na porovnanie,
bravčové mäso zo stehna
obsahuje niekedy len 4
percentá tuku, zatiaľ čo bôčik
ho má
až 46
percent.
O niečo menej je to pri tučnom
hovädzom mäse, ktoré
obsahuje 25 percent tuku.
Skúste tieto druhy pri
diéte nahradiť mladým teľacím
mäsom.
Bravčový bok 2 000 kJ
Bravčové prerastené 1 440 kJ
Bravčová krkovička 1 200 kJ
Bravčové stehno 850 kJ
Hovädzie predné 960 kJ
Hovädzie zadné 760 kJ
Hovädzia sviečková 620 kJ
Kuracie, morčacie prsia 410 kJ - 430 kJ
Bažant 480 kJ
Kačica priemer 1 610 kJ
Hus priemer 580 kJ
Morka priemer 550 kJ
Filé z tresky 300 kJ
Kapor 530 kJ
Pstruh 500 kJ
Losos 850 kJ
Jeleň 470 kJ
Uprednostnite hydinu
Ak túžite chudnúť, ale bez mäsa si váš jedálny lístok neviete predstaviť, uprednostnite hydinu. Kuracie a morčacie prsia majú totiž len 2 až 4 percent tuku. Ale pozor! Chrumkavej koži z kuraťa sa radšej vyhnite. Pri hydine sa totiž väčšina tuku viaže na kožu, preto sa ju neodporúča pri zhadzovaní kíl konzumovať.Divina a najmä ryby
Asi o polovicu menej tuku ako bravčové mäso obsahuje divina. „V rozumnom množstve 100 až 150 g je toto mäso vhodné aj pri redukčnom chudnutí,“ hovorí MUDr. Peter Minárik. Raz toľko si však môžete dopriať rybie filé z tresky. „Je to najchudšie mäso, obsahuje len 1 až 2 percentá tuku,“ dodáva. Rybie mäso obsahuje tiež zdraviu prospešný tuk a kyseliny, ktoré chránia cievy a znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb. Vhodné sú dokonca aj jeho mastnejšie druhy - losos, makrela, tuniak či sleď.Zabudnite na vyprážanie
Mäso zásadne upravujte buď varením, dusením alebo maximálne pečením. Vyprážaním sa totiž pridáva k mäsu zbytočný tuk navyše. Masť nepoužívajte vôbec a namiesto slaniny použite radšej restovanú alebo dusenú cibuľku či pór.Bravčový bok 2 000 kJ
Bravčové prerastené 1 440 kJ
Bravčová krkovička 1 200 kJ
Bravčové stehno 850 kJ
Hovädzie predné 960 kJ
Hovädzie zadné 760 kJ
Hovädzia sviečková 620 kJ
Kuracie, morčacie prsia 410 kJ - 430 kJ
Bažant 480 kJ
Kačica priemer 1 610 kJ
Hus priemer 580 kJ
Morka priemer 550 kJ
Filé z tresky 300 kJ
Kapor 530 kJ
Pstruh 500 kJ
Losos 850 kJ
Jeleň 470 kJ