PRAHA - Tri štvrtiny chorôb sú spôsobené nesprávnou výživou, informácie o správnej výžive a zdravom životnom štýle ale nie sú v spoločnosti dostatočne rozšírené. Na stretnutí MEDialogy na tému Čo sa je v Čechách to povedal prednosta 3. internej kliniky 1. lekárskej fakulty UK a Všeobecnej fakultnej nemocnice profesor Štěpán Svačina. Na Slovensku však na tom asi nebudeme o nič lepšie.
Nebaví vás cvičiť hodiny, aby ste vyzerali super? Robte TOTO a stačí vám minúta na zmenu!
V médiách, odkiaľ ľudia informácie najčastejšie čerpajú, prevažujú podľa neho články o nesprávnych diétach, často spojené s reklamou na potravinové doplnky. "Na základných školách sa síce vyučuje predmet Výchova k správnemu životnému štýlu, ale žiaci sa nič nedozvedia o prevencii aterosklerózy, cukrovky či nádorových ochorení. Lepšie na tom nie sú ani študenti stredných škôl," povedal profesor.
Podľa prodekanky plzenskej lekárskej fakulty a vedúcej Ústavu hygieny a preventívnej medicíny LF UK v Plzni docentky Dany Müllerovej si rad ľudí neuvedomuje súvislosť zdravia so životným štýlom. "Potraviny a nápoje bohaté na cukry, živočíšne tuky alebo soľ vytvárajú biologickú závislosť, pretože nám chutia a spôsobujú pocity pohody. Aby táto pohoda bola stabilná, potrebujeme ich stále vo väčšej miere," povedala.
Dôsledkom nezdravého životného štýlu je nárast počtu detí, dospievajúcich i dospelých s obezitou a jej komplikáciami, ako cukrovka či vysoký tlak. Mnohé krajiny podľa Müllerovej preto spolupracujú s potravinárskym priemyslom na ozdravení výživy. Ponuka v obchodoch sa rozširuje o potraviny so zníženým obsahom soli, cukru a živočíšnych tukov. "Ak sa chceme tiež snažiť o dobré zdravie národa, je to dobrý trend," ocenila.
Podľa Svačinu hľadá rad ľudí pomoc u výživových poradcov, z ktorých mnohí sú ale len distribútormi potravinových doplnkov. Väčšinou majú len kurz.
Na rozdiel od nich nutriční terapeuti absolvujú bakalárske či magisterské štúdium na lekárskej fakulte. Na 1. LF UK sa odbor vyučuje desať rokov, ročne vyjde zhruba 50 týchto odborníkov. "Ich spolupráca s lekármi je výhodná pre všetkých. Ak lekár ošetruje diabetika, môže pacienta medzi pravidelnými kontrolami poslať k nutričnému terapeutovi. Ten s klientom preberie jedálniček, životný štýl a zvyklosti a dá mu fundované odporúčania. Lekár ušetrí čas a môže sa venovať iným činnostiam, ktoré vyžadujú jeho lekársku odbornosť, " zhrnul Svačina.