BRATISLAVA - Buď ho milujete alebo nie. Detstvo však pripomína takmer všetkým. Jemné obláčiky plávajúce v kréme a vôňa vanilky. Už viete? Áno, je to vtáčie mlieko! Skúsiť si ho môžete pripraviť doma, špeciálny recept pre vás pripravil šéfkuchár Igor Čehy z reštaurácie River Bank.
Počas nedávneho zimného festivalu jedál sa vtáčie mlieko stalo tretím najobjednávanejším jedlom a jednoznačne sa stalo najobľúbenejším dezertom celého festivalu. Špeciálny a originálny recept pre Vás pripravil Igor Čehy, šéfkuchár reštaurácie River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava.
Vtáčie mlieko s krémom z pravej vanilky a so slaným karamelom
Ingrediencie pre 6 osôb:
1 l plnotučného mlieka
vanilkový struk
6 väčších vajec
3 PL práškového cukru
štipku soli
Postup:
Bielky vyšľaháme s 2 PL cukru a so štipkou soli. Mlieko necháme zovrieť v kastróliku a zo snehu tvarujeme naberačkou požadované tvary. Obvárame ich asi minútu v mlieku a vyberieme do servírovacej nádoby. Potom precedíme mlieko do nového hrnčeka, pridáme vanilkové zrniečka a opatrne vmiešame žĺtky rozmiešané s cukrom. Dôležité je, aby teplota mlieka nebola vyššia ako 85 stupňov Celzia. Nakoniec krém precedíme do nádoby s bielkovými buchtičkami. Na záver odporúčam preliať horúcim karamelom so štipkou soľného kvetu.