BRATISLAVA - Hádam ešte nikdy nebolo tak veľmi v móde zdravé stravovanie. Niektoré rady v tejto súvislosti sú racionálne a založené na vedecky overených faktoch. Nájdu sa však aj také, ktoré s realitou nemajú nič spoločné a dajú sa prirovnať k mýtom. Tu sú najväčšie z nich.
"Zdravá strava by mala obsahovať optimálny pomer tukov, sacharidov a bielkovín. Ak chcete schudnúť a byť zdravý, je potrebné sa vyhýbať drastickým diétam a neustálemu balansovaniu medzi normálnou hmotnosťou a nadváhou. Vo väčšine prípadov stačí pri chudnutí upraviť veľkosť porcií a dohliadať na vyvážený príjem a výdaj kalórií. V spojení s dostatočnou fyzickou aktivitou si ľudia pri chudnutí nemusia odoprieť ani túžbu na sladké," vysvetľuje gastroenterológ a odborník na výživu Peter Minárik. Médiami podľa neho často kolujú mýty o potravinách a výžive a bolo by dobré ich raz a navždy vyvrátiť.
Bojíme sa zahlienenia
Prevláda názor, že mlieko a mliečne výrobky zahlieňujú a tým zvyšujú možnosť prekyslenia tela. Niektorí odborníci popierajú teóriu prekyslenia organizmu celkovo. Na druhej strane zas narastá počet ľudí s alergiou na kravské mlieko či neznášanlivosťou na laktózu. Po jeho vyradení sa im zlepší zdravotný stav.
"Ľudský organizmus vstrebáva potrebné množstvo vápnika najľahšie z kravského mlieka, a to po celý život. Ak má človek problémy s trávením kravského mlieka, ide v našich zemepisných podmienkach o tráviacu poruchu jedinca, nie ľudského druhu ako takého. Najčastejšou formou neznášanlivosti mlieka je tzv. intolerancia laktózy, ktorá sa vyskytuje v priemere len asi u 2 -10 % európskej populácie. Oficiálne sa pitie mlieka a jedenie mliečnych výrobkov ako jogurty a syry odporúča," uviedol Minárik.
Cukor či sladidlo?
Dá sa glukózo-fruktózový sirup a umelé sladidlá považovať ako vhodnejšia alternatíva za cukor? Najčastejšie používané sladidlo je aspartam. Nachádza sa takmer všade. V nízkoenergetických nápojoch, mliečnych výrobkoch (jogurty "light"), marmeládach či v iných sladkých nátierkach s nižším obsahom cukru, v sladkostiach a žuvačkách. Výnimkou nie sú ani lieky či rôzne liečivé sirupy. Výhodou sladidiel je to, že sa nepodieľajú na vzniku zubného kazu, neovplyvňujú hladinu cukru a inzulínu v krvi. Sladidlá sú mnohonásobne sladšie ako samotný cukor, takže nám stačí len malé množstvo. V súčasnosti je veľmi populárne nekalorické sladidlo stévia. Odborníci zároveň vylúčili možnosť, že by glukózo-fruktózový sirup prispieval viac k obezite ako stolový cukor či iné kalorické sladidlá. Všetky tieto sladidlá sú totiž metabolizované približne rovnako.
Cukor spôsobuje cukrovku
Ešte stále sa nájdu ľudia, ktorí veria tomu, že hlavnou príčinou cukrovky je príjem cukru. Je to mýtus a výskumami sa nepreukázala súvislosť medzi príjmom cukru a týmto ochorením. Na vznik cukrovky 2. typu sa podieľa mnoho faktorov. Ide o vplyv genetiky, vonkajšieho prostredia, nadmerný energetický príjem, nadváha a obezita.
Môžeme jesť mäso?
Obávame sa, že mäso, ktoré pravidelne konzumujeme, je preplnené antibiotikami a rastovými hormónmi. Aj napriek tomu, že je to na Slovensku zakázané, tento mýtus beriem ako holý fakt. Pravdou je, že antibiotiká sú podávané zvieratám iba na predpis veterinára. Produkty od liečených zvierat sú zakázané pre výživu ľudí a výrobu krmív. Rozumnej konzumácii mäsa sa obávať nemusíme. Konzumáciu červeného mäsa sa odporúča limitovať do 500 g za 1 týždeň. Preferovať by sa mal príjem chudého bieleho hydinového mäsa a mäsa z mastných aj chudých rýb.
Módny trend či zdravý životný štýl?
Čím ďajej, tým viac narastá počet vegetariánov i vegánov. Obe diéty majú viacero nesporných nutričných výhod oproti zmiešanej strave a pokiaľ sa správne aplikujú, považujú sa za formu zdravého stravovania. Väčšina odborníkov však z dlhodobého hľadiska považuje za bezpečnejší a ľahšie udržateľný model zmiešaného zdravého stravovania. V zdravom zmiešanom modeli predstavujú rastlinné potraviny podstatne väčšiu časť (dve tretiny) a živočíšne potreviny menšiu časť (jedna tretina). Všeobecne neplatí, že by vegetariáni boli automaticky zdravší a štíhlejší, než sú "mäsožrúti". Všetko závisí od výberu a preferencií konkrétnych jedál a potravín. Vitamín B12 sa nachádza výlučne v živočíšnych potravinách a v obohatených potravinách. Je to dôležitý vitamín predovšetkým pre správne fungovanie nášho centrálneho systému, imunitu a krvotvorbu. Vegáni by mali tento vitamín prijímať z doplnkov výživy alebo z rastlinných potravín, ktoré ho obsahujú (napríklad sója).