Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemé výkriky majú svoj slovenský rekord v kričaní

OZ IPčko Zobraziť galériu (4)
OZ IPčko (Zdroj: OZ IPčko)

IPčko, o.z. úspešne zavŕšilo svoju kampaň s názvom „Nemé výkriky“ hromadným kričaním v sobotu 6. júna na Trojičnom námestí v Trnave v rámci Festivalu Lumen. Niekoľko tisíc ľudí sa tak priamo zapojilo do kampane, ktorej cieľom bolo upriamiť pozornosť na všetkých ľudí, ktorí prežívajú rôzne trápenia, no nehovoria o nich. Prekonať hranicu slovenského rekordu bolo veľkou výzvou. Prekonanie rekordu je vyjadrením symbolickej podpory všetkým, ktorí o svojom trápení začali hovoriť, ale aj všetkým tým, ktorí o ňom ešte mlčia.

Podtitul kampane „…pretože niektoré výkriky nepočuť” v sebe niesol celospoločenský rozmer. Cieľom organizácie bolo vyjadriť podporu všetkým, ktorí o svojich problémoch nedokážu hovoriť, ale aj tým, ktorí svoje bariéry prekonali a hovoria o tom, čo prežívajú. „Sme dojatí z toho, koľko ľudí sme tu v Trnave našli ochotných kričať za ostatných. Veríme, že tento výkrik pre nich nebude len jednorazovou aktivitou, ale naďalej nebudú hluchými k volaniu o pomoc z ich okolia“, uviedol Marek Madro, riaditeľ IPčko.

Priestor, ktorý festival Lumen pre Nemé výkriky poskytol je naozaj veľký a aj pre organizátorov je poctou, že práve tu je zapísaný nový slovenský rekord do Slovenskej knihy rekordov. „Pevne verím, že  tento deň sa bude všetkým zúčastneným spájať s ochotou starať sa o iných ľudí, či skutočne načúvať ich potrebám a problémom. Aj to, že sme pokorili rekord, nech je pre každého signálom, že aj jediný človek dokáže byť súčasťou niečoho veľkého,“  opísal posolstvo kampane jej koordinátor Filip Hric.

Zapojenie sa do tejto kampane bolo spôsobom, ako prekonať svoje hranice. A nešlo len o výkrik. Začať sa zaujímať o svoje okolie, nebyť ľahostajný k nemým výkrikom iných, môže byť skutočne vytrhnutím z pohodlia života, či komfortnej zóny. Do kričania sa so záujmom zapojili nielen mladšie generácie, ale aj starší ľudia. Každý výkrik zaujal pozornosť okoloidúcich a ruch na námestí na pár sekúnd ustal. „Presne o to nám šlo. Vyburcovať ľudí k tomu, aby sa na chvíľu zastavili. Chceme v nich vzbudiť prostý záujem o svoje okolie. To, že okolie o problémy iných častoktát nejaví záujem, je žiaľ smutným faktom, s ktorým sa dennodenne stretávame aj na našej internetovej poradni IPčko.sk,“ dokresľuje myšlienku kampane Marek Madro.

Naše občianske združenie už takmer tri roky prevádzkuje projekt psychologicko-sociálnej internetovej chat poradne pre mladých ľudí IPčko.sk. Denne, anonymne a bezplatne od 7,00 do polnoci tu odborne vyškolení poradcovia (dobrovoľníci) poskytujú pomoc mladým v krízových situáciách. 

- reklamná správa -

Viac o téme: OZ IPčko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu