BRATISLAVA – Iný kraj, iný mrav. To platí najmä pri jedle. V každom kúte sveta si ľudia na raňajky dopriavajú niečo iné. Príklad z iných štátov by sme si mohli zobrať aj na Slovenku, podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) sa touto témou začala zaoberať len nedávno. Aká je teda podľa vás ideálna raňajková zostava?
Niekde sú raňajky základom dňa, preto deťom dávajú výdatnú porciu chutných jedál, ktoré im majú najmä dodať energiu. Inde však kvôli počasiu či skorej rannej hodine, v ktorej deti musia vstávať, dostávajú len nevyhnutný prídel potravy. Čo je správne?
Takmer trojročná Saki Suzuki z Tokia si užíva tradičné raňajky, bielu ryžu, špeciálne robenú omeletu, ale aj sójový pokrm menom natto či grilovaného lososa a uhorku.
Doga Gunce Gursoy (8) žije v Istanbule, kde na raňajky dostáva med na chlebíku, ale aj olivy, paradajky, vajcia na tvrdo, ovčí, kozí a kravský syr, či dokonca pastu z červeného korenia. Nesmie chýbať rozmanitá zelenina a niečo ako hemendex.
Šesťročný Nathanaël Witschi Picard z Paríža máva na raňajky neodmysliteľnú francúzsku bagetu s maslom a džemom, no dostane aj cereálie a kivi.
Emily Kathumba (7) z mestečka Chitedze v africkom Malawi má pochopiteľne skromnejšie raňajky. Každé ráno o šiestej si pochutí na tamojšej kaši zvanej phala s cibuľkou a cesnakom, ako aj sladký zemiak s tekvicou. Deti z Malawi zvyknú piť džús zo sušených kvetov a cukru.
Na Islande tri a pol ročná Birta Gudrum Brynjarsdottir jedáva hafragrautur, kašu z ovsených vločiek s tmavým cukrom či javorovým sirupom, ovocím alebo maslom. K tomu pije olej z tresčej pečene, čo väčšina skôr narodených Slovákov asi ťažko pochopí.
Viv Bourdrez (5) v Amsterdame každé ráno na stole čaká chlieb s maslom a posýpkou. Tá môže byť z čokolády alebo ovocia, veľkosti zrniečok sú takisto rôzne. Toto jedlo jedáva na raňajky takmer celá populácia Holandska.
Súrodenci Aricia Domenica Ferreira (4) a Hakim Jorge Ferreira Gomes (2) so Sao Paula v Brazílli majú jednoduché prvé jedlo dňa – šunku, syr a chlebík so špeciálnym maslom nazývaný pão com manteiga. K tomu ale patrí káva, ktorú dospelí považujú za výživnú a plnú vitamínov, preto ju dávajú piť aj deťom.
Štvorročné dvojičky Phillip a Shelleen Kamtengo z Malawi začínajú deň s kukuričným chlebom chikondamoyo, uvarenými zemiakmi a čiernym čajom s cukrom.
Mladému pánovi z Japonska, Kokimu Hayashimu (4), chutia cereálie s mliekom. Túto americkú stravu však jeho matka každý deň vyvažuje rybou a dusenými fazuľkami, ako aj sezamovými semiačkami a vajíčkom na tvrdo. Nesmie chýbať ryža ani ovocie.
Oyku Ozarslan má deväť rokov, turecké raňajky u nich doma vyzerajú takto: tmavý chlieb, čierne aj zelené olivy, nakrájané paradajky, na tvrdo uvarené vajce, turecký syr, syr podobný feta syru nazvaný ezine peyniri. Sladké chute ukojí chlieb s nutelou či jahodový džem.
Trojročný Brazílčan Tiago Bueno Young miluje čokoládové mlieko, k tomu si dáva si dáva cereálie v mlieku a občas banán, nesmie chýbať sladký biely chlieb natretý krémovým syrom nazvaným requeijão.