BRATISLAVA - Mozog sa dá vytrénovať tak, aby dával prednosť zdravým jedlám pred nezdravými. Vyplýva to z výsledkov štúdie publikovanej v magazíne Nutrition & Diabetes.
Šesť mesiacov trvajúci výskum realizovali americkí vedci z Tuftsovej univerzity v Bostone a zúčastnilo sa na ňom trinásť mužov a žien s nadváhou alebo obezitou. Osem z nich sa v tom čase zapojilo do špeciálneho programu na zníženie hmotnosti. Zvyšní piati účastníci predstavovali kontrolnú skupinu.
Predmetom pozorovania bolo takzvané centrum odmeny, ktoré sa nachádza v mozgu. Účastníkom výskumu, ktorých zapojili do programu na zníženie hmotnosti, podávali pol roka jedlá bohaté na vlákninu a bielkoviny. Vďaka strave, ktorá mala zároveň nízky obsah uhľohydrátov, mali zostať dlhšie sýti. Práve vtedy, keď je človek hladný, totiž zvyčajne dostane chuť na nezdravé pokrmy.
Na začiatku i na konci výskumu vedci skontrolovali reakcie mozgov účastníkov pomocou magnetickej rezonancie. Počas vyšetrenia im ukazovali obrázky zdravých jedál, ktoré vraj po šiestich mesiacoch u nich vyvolávali výraznejšie reakcie ako fotografie nezdravých pokrmov.
Vedci tiež tvrdia, že u ľudí zapojených do výskumu sa na jeho konci znížila citlivosť na kalorické pokrmy. Na základe toho tvrdia, že keď sa človek rozhodne zdravo sa stravovať a správne tomu prispôsobí príjem potravy, telo si bude postupne samo žiadať zdraviu prospešné pokrmy.
"V živote to nie je tak, že by sme od začiatku milovali hranolky a napríklad nenávideli celozrnné cestoviny. Toto sa deje postupne v závislosti od toho, čo jeme," vyjadrila sa Susan B. Roberts zo spomínanej univerzity.
Výsledky výskumu môžu podľa odborníkov pomôcť aj ľuďom, ktorí si vytvorili silnú závislosť od jedla. Na to, aby to mohli tvrdiť so stopercentnou istotou, sú však podľa Roberts potrebné ešte ďalšie výskumy. Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.com a www.cnn.com.