Grilovanie sa považuje za najzdravšiu formu tepelnej úpravy mäsa, pričom sa využíva priame suché a sálavé teplo. V dnešnej dobe si môžete zaobstarať gril aj keď nemáte záhradu a bývate v paneláku. Dostupné sú rôzne elektrické grily alebo grilovacie kamene, ktoré nám umožňujú vychutnať si grilované jedlá aj v sídliskových bytoch. Čo však potrebujete na správne grilovanie? Čomu sa vyhnúť a na čo naopak nesmiete zabudnúť? Pripravili sme pre vás zopár rád od amerických profesionálnych kuchárov Jamie Purviance a Elizabeth Karmel.
Niekoľko rád a tipov od profesionálnych kuchárov
Nemáte poruke špeciálnu kefu na čistenie grilu. Skrčte list kvalitného tvrdého alobalu do veľkosti pomaranča a uchyťte ho medzi kuchárske kliešte. Tie budú slúžiť ako rukoväte a alobal poslúži na vyčistenie mriežky grilu.
2. Perfektné mäsové burger – placky
Pri grilovaní mäsa na burgery sa placka zvykne v strede nafúknuť, čím vznikne bublina. Aby ste tomu predišli, vtlačte do stredu surového mäsa palcom alebo zadnou stranou lyžice malú priehlbinu. Pri grilovaní sa stred vyduje nahor a placka bude pekne zarovnaná.
3. Pripravte si špajdle
Aby ste nemuseli pred každým grilovaním namáčať drevené špajdle do vody, namočte väčšie množstvo špajdlí asi na hodinu do vody s citrónom, potom ich vyžmýkajte, uložte do plastového vrecka a nechajte zmraziť. Keď budete chcieť grilovať, vyberiete z vrecka toľko špajdlí koľko potrebujete.
4. Šťavnaté špízy
Prísady na špíz, ako sú napríklad kúsky kuracieho mäsa, zostanú dlhšie šťavnaté ak sa na ihle dotýkajú jeden druhého. Netreba to však preháňať a nenapichať na ihlu iba mäso.
5. Využite grilovaciu panvicu
Pri grilovaní jemných rybacích filet alebo menších potravín ako je zelenina použite perforovanú grilovaciu panvicu. Tak vám jedlo neprepadne cez grilovaciu mriežku.
6. Výborná grilovaná zelenina
Pred grilovaním zeleninu jemne namočte v olivovom oleji. Olej zabráni jej prilepeniu a vysychaniu. Zelenina ako špargľa, paprika, nakrájaná tekvica alebo plátky cibule chutí najlepšie grilovaná priamo na ohni.
7. Dochucujte jemne
Buďte opatrní pri dochucovaní mäsa. Ak korenie do mäsa triete príliš silno, môžete porušiť jeho vlákna alebo štruktúru a hrozí, že ho prekoreníte.
8. Polievanie omáčkou
Mäso nepolievajte omáčkou príliš skoro, hlavne ak používate sladkú omáčku. Cukry sa rýchlo spália a mäso zhorí (najmä ak grilujete rebierka). Omáčku použite asi 30 minút pred koncom grilovania.
9. Pripravte si správne nádoby
Nerezové misky na miešanie sa ľahko čistia, nedržia pachy, sú vhodné do umývačky riadu a nereagujú s kyslými prísadami v jedlách. Takisto môžete na marinovanie použiť sklenené, porcelánové alebo kvalitné plastové nádoby.
10. Vynikajúca marináda
Pri príprave dobrej marinády začnite so základnými prísadami. Do nádoby nalejte kyselinu citrónovú alebo ocot, trochu oleja a hlavne veľa korenín podľa vášho výberu a chuti. Prísady zmiešajte v pomere 1:3 (olej : kyslý základ) rovnako ako pri šalátových zálievkach. Kým kyslý základ vyzdvihne vôňu a chuť jedla, olej mu dodá jemnosť.
11. Nemarinujte príliš dlho
Pre väčšinu potravín postačí krátke marinovanie na 30 minút až 2 hodiny. Ak budete marinovať príliš dlho, môže sa zmeniť štruktúra jedla. Čím menšie a jemnejšie potraviny, tým musí byť doba marinovania kratšia.
12. Uhasenie grilu
Na uhasenie grilu nikdy nepoužívajte fľašu s vodou. Náhle zníženie teploty môže spôsobiť popraskanie keramického alebo smaltovaného povrchu grilu. Najrýchlejší spôsob ako uhasiť gril, je prikryť ho vekom, čím sa zabráni prístupu vzduchu a plamene zhasnú.
13. Nechajte jedlo „oddýchnuť“
Kľúčom k šťavnatému a dokonale tepelne upravenému mäsu je nechať ho po príprave chvíľu oddychovať. Šťavy v mäse sa vstrebávajú a vaše jedlo získa úžasnú šťavnatú konzistenciu. Kým jedlo „oddychuje“, nechajte ho odkryté. Po prikrytí sa z horúceho jedla vylučujú vodné pary, čím sa zbytočne premočí a prídete o chrumkavú kôrku.
14. Záverečná bodka
Pre skvelý výsledný vzhľad jedla nechajte rozpustiť na povrchu kúsok masla. Dodá jedlu lesk a hodí sa ako na slané tak aj na sladké potraviny.
Špeciálne rady pri grilovaní mäsa
- pri manipulácii s mäsom nepoužívajte vidličku, pretože by z neho mohla vytiecť šťava; používajte kliešte alebo obracačku.
- grilujte vždy menej mastné mäso, pretože tuk z mäsa v grile horí a uvoľňujú sa z neho karcinogénne látky; najlepšie je jahňacie mäso
- mäso nesmiete pripáliť, pretože pri teplote nad 200ºC sa vo väčšej miere uvoľňujú karcinogénne látky, v nedopečenom mäse zas prežívajú baktérie; preto je vhodné mäso grilovať pomalšie a na nižšej teplote
- hotové grilované mäso neukladajte na miesto, kde bolo predtým surové mäso, nepoužívajte ani rovnaké náradie; po manipulácii so surovým mäsom je nutné si umyť ruky
-reklamná správa-