SYDNEY - Exotické jedlá sú neoddeliteľnou súčasťou cestovateľských skúseností. V poslednej dobe ale na seba čím ďalej tým častejšie narážajú snahy ochrancov prírody zastaviť konzumáciu niektorých surovín a kultúrne zvyklosti miestnych obyvateľov spoločne so zvedavosťou turistov, ktorí chcú experimentovať s niečím nezvyklým. Server News.com.au zostavil prehľad najexotickejších jedál, s ktorými sa cestovateľ môže stretnúť, spoločne s dôvodmi, prečo by ich nemal jesť.
Žraločie plutvy (Čína)
"Štvrtine druhov žralokov hrozí vyhubenie a dopyt po žraločích plutvách k tejto hrozbe podstatne prispieva," povedal profesor Michael McCarthy, ktorý je ochrancom prírody z Melbournskej univerzity. Na žraločiu polievku sa najčastejšie dá naraziť v Číne, kde je toto nákladné jedlo tradične podávané na svadbách, na uvítanie hostí či na preukázanie úcty pri ďalších formálnych príležitostiach. V Ázii je konzumácia žraločích plutiev a mäsa legálna. Taiwan je jedinou ázijskou krajinou, ktorá zakázala kontroverznú praktiku lovu žralokov len s cieľom odrezať im plutvu a hodiť ich späť do mora. Časť leteckých spoločností a hotelov v Hongkongu pred časom vyškrtla žraločie plutvy z jedálnička a Čína zakázala ich podávanie na vládnych banketoch.
Strnad záhradný (Francúzsko)
Strnad je plavý vták rozšírený po celej Európe. Vo Francúzsku, kde žije jedna z jeho najväčších populácií, je lahôdkou. Tradične sa je pod obrúskom, pretože sa konzumuje celý, aj s kostičkami, a do úst sa strká naraz. Pytliaci každý rok nelegálne zabijú tisíce strnadov a Medzinárodný zväz pre ochranu prírody (IUCN) odhaduje, že za posledné desaťročie klesol ich počet o 30 percent.
Veľmlok čínsky (Čína)
Veľmloci sú najväčším druhom obojživelníkov a žijú v jazerách a riekach južnej Číny. Za posledných tridsať rokov sa kvôli nadmernému lovu pre ich mäso - predávajú sa za tisíc dolárov za kus, ich počet znížil o 80 percent a teraz patria medzi kriticky ohrozené druhy na zozname IUCN. Nadmerný lov sa podpísal nielen na znížení populácie veľmlokov, ale aj na zmenšení ich veľkosti. Vedci sa domnievajú, že kvôli snahe lovcov chytiť čo najväčšie kusy už teraz tieto živočíchy nedorastajú do svojej maximálnej dĺžky, čo je zhruba 180 centimetrov.
Kareta obrovská (Kajmanské ostrovy)
Cestovatelia najčastejšie narazia na mäso karety obrovskej na Kajmanských ostrovoch, kde je považovaná za národné jedlo a jej konzumácia aj chov sú legálne. K dispozícii je ale v celej karibskej oblasti aj niektorých južných štátoch USA, hoci v Spojených štátoch je dovoz, predaj i preprava tohto druhu nelegálna. Neustále klesajúci počet kariet obrovských a žalostné podmienky, v ktorých sú chované v jedinej legálnej chovnej stanici na Kajmanských ostrovoch, sú podľa odborníkov dostatočným dôvodom, aby sa človek konzumácii mäsa týchto morských korytnačiek vyhol.
Gorila (Kongo)
Gorily boli dohnané na pokraj vyhubenia kvôli obľube ich mäsa. V mestách ako je kongské Pointe Noire, sa údené gorilie mäso voľne, hoci nelegálne, predáva na trhoviskách. Predpokladá sa, že je ročne ulovených na mäso viac ako štyristo goríl, napriek tomu, že je tento druh na zozname kriticky ohrozených druhov IUCN.
Šupinavec (Čína)
Ak chcete ohromiť priateľov historkami o tom, aké exotické jedlo ste ochutnali, potom šupinavec túto úlohu nepochybne splní, a to napriek svojmu vzhľadu, ktorý ku konzumácii príliš neláka. Tanier s mäsom zo šupinavca najpravdepodobnejšie zoženiete v Číne, kde už je však jeho lov nelegálny. Odhadnúť počet populácie šupinavcov je ťažké vzhľadom na ich nočný a samotársky život; všetky dostupné údaje ale hovoria o prudkom poklese. Podľa odborníkov dopyt po šupinavcoch zdecimoval ich populáciu v Ázii a teraz už sa lovia aj v Afrike, odkiaľ mieria do ázijských reštaurácií.
Delfín (Japonsko, Taiwan)
Predaj delfínieho mäsa na konzumáciu je v Japonsku bežný a legálny, aj keď je niekedy zámerne označené ako veľrybie mäso, ktoré sa predáva drahšie. Hoci spôsob, akým sú delfíny zabíjané, je kontroverzný, žiadny z druhov delfínov, ktoré sa v Japonsku lovia, nie sú na zozname ohrozených druhov. Na Taiwane sú lov, predaj a konzumácia delfínieho mäsa zakázané od roku 1989. Aj tak je tam ale každoročne nelegálne ulovených tisíc delfínov a delfínie fašírky sa zvlášť v západnej časti Taiwanu bežne predávajú v pouličných stánkoch.
Paježura bruijnová (Papua - Nová Guinea)
Pochádza z Papuy - Novej Guiney a na pokraj vyhubenia sa dostala prevažne kvôli lovu na ľudskú konzumáciu. Paježura je jedným z dvoch druhov cicavcov, ktorí kladú vajcia, tým druhým je vtákopysk, a ako taká je kľúčovým živočíchom pre pochopenie vývoja cicavcov. Vláda Papuy - Novej Guiney zakázala komerčný lov paježury, ale tradičný lov so psami je dovolený. Vo svojej pôvodnej domovine už sú paježury veľmi vzácne, ale chovné programy v zahraničných zoologických záhradách im dávajú aspoň nejakú nádej do budúcnosti.
Žaba Leptodactylus fallax (Dominika, Montserrat)
Táto žaba, známa ako "horské kura", nevyzerá ako delikatesa vhodná na tanier. Ale kvôli jej obľube v Karibskej oblasti počet kusov klesol len za posledné desaťročie o 80 percent. Jej mäso sa pravidelne objavuje na jedálnych lístkoch reštaurácií, aj keď sa teraz vyskytuje iba na ostrovoch Dominika a Montserrat. Zväz IUCN, ktorý tento druh vedie ako kriticky ohrozený, uvádza, že ešte v roku 2002 sa ročne zabíjalo až 36 000 týchto žiab. Teraz ich počet odhaduje na iba 8000 kusov.