Vincúrka Jarmila Laudová pri zbere zavesených strapcov viniča.
VAJNORY - Vajnorskí vinohradníci majú plné ruky práce so slamovým vínom. Strapce viseli na povalách od jesennej oberačky až doteraz. Je tam stabilná teplota a prievan bobule čiastočne vysušil. Jeho cena určite nepôjde pod 700 Sk za 0,75-lit. fľašu.
Vinári dobre vedia,
o čom je reč.
Slamové bobule
dosahujú vyššiu cukornatosť
a hrozno má krajší
buket. Oberanie je veľmi
prácne. Každý strapec treba
ručne zvesiť, zbaviť strapiny
a nahnitých bobúľ. „Na slamu
sme dali hrozno prvý raz.
Rozhodli sme sa pre odrody
Veltlínske zelené a Rizling
rýnsky. Po ručnom prešovaní
očakávame, že bude mať
mušt až 30-percentnú cukornatosť,“
vysvetlila vincúrka
Poľnohospodárskeho družstva
vo Vajnoroch Jarmila
Laudová. V írečitej obci už tri
roky predtým skúšali s veľkým
úspechom ľadové zbery.
Tohtoročná teplá zima však
ľadovým vínam nepraje, a tak
sa rozhodli pre „slamovú“ alternatívu.