BRATISLAVA – Poznáte to. Nakúpili ste pred sviatkami toho viac, aby ste nemuseli chodiť do obchodu na viackrát. Chladnička aj komora je plná dobrôt, ale vy ich ani nestihnete zjesť a už smerujú do smetného koša. Prinášame vám viacero overených metód, ako sa tomu vyhnúť.
Zabaľte korunu banánov do potravinovej fólie. Vydržia tak o 3-5 dní dlhšie žlté a nezhnednú.
Cibuľu uložte do dámskych pančucháčov. Vydžia viac ako 8 mesiacov bez klíčenia a hniloby.
Jablká uložte vedľa zemiakov. Nebudú vám klíčiť.
Huby uchovávajte v papierových sáčkoch.
Mlieko umiestnite do stredu chladničky a do dverí, ako sa to robí bežne. Je tam vyššia teplota.
Čistite chladničku pravidelne. Ak máte alebo ste mali znité jedlo, pleseň sa prenáša na ďalšie potraviny.
Šalát zabaľte do alobalu. Vydrží svieži po dlhšiu dobu
Plastové vrchnáky z fliaš a iných nádob (napr. od kečupu) nezahadzujte. Môžete ich využiť na jedlo zabalené v sáčkoch. To potom vydrží dlhšie.
Jahody opláchnite octom. Ocot zmiešajte s vodou v pomere 1/10 a jahody touto tekutinou prepláchnite. V chladničke vám potom vydržia až dva týždne čerstvé. Ocot cítiť nebude.
Vajcia uložte v strednej polici chladničky. Vydžať by tak mali o 3-4 týždne dlhšie, ako je ich dátum spotreby.
Mrazte. Zmrazovaním sa predĺži životnosť väčšiny potravín. Platí to aj pre chlieb, koláče a väčšinu ovocia a zeleniny. Nezabudnite ich ale predtým dať do sáčkov.
Starý zatuchnutý chleba obnovíte do jediteľnej podoby tak, že dáte na neho kocky ľadu. Potom ho dáte do rúry na 12 minút a uvidíte ten zázrak.
Staršie jedlo ukladajte v prednej časti chladničky. Uvidíte tak to, čo potrebuje zjesť skôr.
Paradajky skladujte pri izbovej teplote, nie v chladničke.
Zeleninu a syr udržujte v najteplejšej časti chladničky.Zväčša je to horná polička.
Vlhkosť urýchluje kazenie potravín. Dbajte na to, aby boli v suchu alebo sa nesparovali v sáčkoch (nevákuovaných).