TOKYO – Varíte nedeľný obed? Zapnite si hudbu a nechajte sa inšpirovať návštevníkmi japonského klubu, ktorí síce tancujú techno, no pri tom do rytmu šliapu po ceste, z ktorého budú rezance. Tie sú najzákladnejšou zložkou japonskej kuchyne. Každý dostane pri vstupe do klubu igelitové vrecúško s cestom, zatancuje si na ňom, potom kuchár cesto nakrája, uvarí a servíruje tanečníkom.
Naozaj originálny nápad dostali majitelia istého japonského klubu. Energiu, ktorú vydávajú návštevníci pri tanci, využili pre prípravu tradičného cesta na cestoviny. Do klubu sa vojde až štyristo návštevníkov a každý vyfasuje pri vstupe igelitové vrecúško s cestom a na parkete to potom pekne roztočí. Dupanie v rytme techna totiž cestu ideálne vyhovuje.
Keď je cesto „rozdupané“, kuchár ho nakrája na rezance, uvarí a servíruje hosťom. Tí sa tak aktívne podieľajú na príprave jedla. "Pri tanci človek synchronizuje pohyb svojich nôh a tela s rytmom hudby a využiť to pre hnetenie cesta je naozaj originálne. To je niečo, čo mohlo niekoho napadnúť už skôr, ale prišlo to až teraz," hovorí jeden z tanečníkov (21) a dodáva, že je to zábavné, jednoduché a originálne súčasne.
Ako uvádza hobby.idnes.cz, cestoviny udon sú menej známe ako tradičná cestovinová polievka ramen, či sushi, no patria k základom japonskej kuchyne. Cesto na ne sa vyrába z pšeničnej múky a vody, ktorá sa k múke pridáva teplá a studená. Cesto, ktoré je určené v klube na spracovanie dupaním, však museli špeciálne upraviť.
"Tu v klube nemôžeme použiť rovnaké cesto na cestoviny udon ako v běžných reštauráciách," hovorí Kensuke Okabe, ktorá sa stará o prípravu cestovín udon v klube a dodáva: "Keď po ceste šliapu amatéri, pre chuť cestovín to nie je ono. Takže sme museli nájsť to správne zloženie, aby cestoviny chutili dobre bez ohľadu na to, kto po ňom dupe.“ A to sa majiteľom klubu vďaka experimentovaniu a miešaniu rôznych druhov múky s rôznym množstvom vody nakoniec podarilo. Hostia tak na techno hudbu veselo dupocú.