BRATISLAVA - Vedci sa rozhodli preskúmať rozšírenú teóriu o tom, že konzumácia jedla zdvihnutého zo zeme do troch sekúnd je bezpečná.
Výskumníci z Manchesterskej metropolitnej univerzity (MMU) sa zamerali na chlieb s lekvárom, uvarené cestoviny, šunku, keksy a sušené ovocie. Všetky hodili na zem a následne zisťovali, či sa baktérie počas troch sekúnd stihli začať šíriť.
Štúdia ukázala, že pokrmy s mimoriadne vysokým obsahom soli a cukru boli po spadnutí na zem pomerne neškodné, keďže baktérie na nich prežívajú len s ťažkosťami. Šunka a chlieb s lekvárom teda v teste dopadli dobre.
"Šunka je spracovaným mäsovým výrobkom, ktorého trvanlivosť zabezpečuje soľ a dusičnany zabraňujúce šíreniu väčšiny baktérií," vysvetlila Kathy Lees z MMU. Lekvár je na tom vďaka cukru podobne. Na sušenom ovocí a uvarených cestovinách sa však po troch sekundách objavili kvasinky a baktéria klebsiella, ktorá môže spôsobiť zápal pľúc, rôzne infekcie močových ciest či sepsu. Keďže keksy majú nízky obsah vody, aj po dlhšom čase na zemi bola ich konzumácia relatívne bezpečná.
Výsledkami štúdie odborníci varujú najmä mamičky, ktoré sa ťažko vyhnú tomu, aby deťom nepadali na zem hračky či potraviny. Ich rada je jednoduchá - časté umývanie podlahy, pravidelná výmena hlavice mopu a čisté koberce. Informácie zverejnila webová stránka www.dailymail.co.uk.