BRATISLAVA - Najlepšou reštauráciou na svete je po tretí raz za sebou podnik Noma v dánskej metropole Kodaň. Rozhodlo o tom viac ako 800 šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií, novinárov a odborníkov v oblasti gastronómie.
Na druhej priečke v rebríčku, ktorý zverejnil britský magazín Restaurant, skončila reštaurácia El Celler de Can Roca. Tá sa nachádza v katalánskej Girone. Na treťom mieste je podnik Mugaritz situovaný v baskickom meste Errenteria. V prvej desiatke sú tri reštaurácie zo Španielska a tri z USA, pričom v prvej päťdesiatke má Španielsko päť zástupcov a Spojené štáty americké až osem reštaurácií. Napríklad na 11. priečke je viedenský podnik Steirereck. Cenu pre najlepšieho šéfkuchára získal Španiel Andoni Luis Aduriz zo spomenutej reštaurácie Mugaritz.
Víťazná reštaurácia Noma servíruje tradičné škandinávske jedlá, pričom si zakladá na čerstvých a nevšedných surovinách. Návštevníci podniku môžu ochutnať pižmoňa, hnedého kraba, ustrice, ostrieža, pakambalu či halibuta. Menu v reštaurácii stojí približne 1500 dánskych korún (v prepočte približne 202 eur). "Noma nie je o olivovom oleji, foie gras, sušených paradajkách a čiernych olivách. Naopak, objavujeme čaro nordickej kuchyne používaním netradičných surovín, ktoré vraciame do Dánska," uvádza Noma na svojej oficiálnej stránke. Šéfkuchárom podniku ocenenom dvoma hviezdami Michelin je Rene Redzepi. Reštaurácia sa nachádza v zrenovovanom skladisku z 18. storočia.