Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Američania prestali lietať na neviditeľných Raptoroch

(Zdroj: Wikipedia)

WASHINGTON Americké vzdušné sily prestali lietať s "neviditeľnými" stíhacími lietadlami F-22 Raptor. Dôvodom sú možné problémy s dodávkami kyslíka na palubu lietadla. Podľa agentúry AP to oznámila armádna hovorkyňa Pamela Andersonová.

Stiahnutieflotily 158 bojových lietadiel tento týždeň nariadil veliteľ amerických vzdušných síl generál William Fraser potom, čo niektorí piloti zaznamenali problémy podobajúce sa tým, ktoré vykazuje telo pri nedostatku kyslíka. Podľa hovorkyne zatiaľ nie je jasné, ako dlho nariadenie potrvá.


Vlani v novembri prišiel na Aljaške o život pilot, ktorý pri výcviku stratil nad lietadlom F-22 kontrolu. Príčina nehody podľa Andersonovej nebola zistená. Od januára flotila týchto strojov kvôli obavám spojeným s dodávkami kyslíka nesmela lietať vyššie ako 7,6 kilometra.


Lietadlá F-22 Raptor vybavené technológiou stealth (neviditeľný), ktorá znemožňuje zachytenie lietadla radarom. Túto technológiu podľa odborníkov CNN mohol mať aj vrtuľník, ktorý použilo americké komando na začiatku týždňa k útoku na úkryt teroristu Usámu bin Ládina. Naznačujú to vraj trosky jedného zo strojov, ktorý pri akcii v Pakistane havaroval. Doteraz sa pritom nevedelo, že by USA vrtuľník vybavený touto technológiou mali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu