SYDNEY - Nová, mimoriadne pálivá sorta čili z Austrálie sa zrodila vďaka tajomstvu jeho pestovateľa. Marcel de Wit z Morrisetu totiž ako hnojivo používa odpadovú vodu z farmy na červíky!
"Sú jednoducho nemilosrdne ostré," povedal de Wit o papričkách, pri ktorých spracúvaní musia mať zamestnanci chemické ochranné odevy. Nevyhnutnosťou sú rukavice, inak po krájaní dve hodiny pália ruky.
Pikantnú omáčku z nového čili majiteľ rodinnej firmy nazval Trinidad Scorpion Butch Taylor. V odpadovej vode z farmy na červíky sú okrem iného rastové hormóny, špecifické baktérie a chemická látka chitín.
Z chitínu je vybudovaná vonkajšia kostra niektorých živočíchov, najmä hmyzu, a nachádza sa v telách mnohých bezstavovcov. Využíva sa ako prostriedok na zahustenie vo farmácii i v kozmetike.
Podľa de Wita malo jeho čili pri testoch štipľavosti 1,4 milióna tzv. Scovilleových jednotiek. Najostrejšie tabasco dosiahlo len 30-tisíc jednotiek. Austrálčan chce dať nové čili zapísať do Guinnessovej knihy rekordov ako najostrejšie na svete, uviedla agentúra DPA.