Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Letné horúčavy: Ako, sa dobre vyspať

Rozpálené steny našich domov a bytov nám nedajú spať.
Rozpálené steny našich domov a bytov nám nedajú spať.

Spánok v týchto horúčavách? Takmer nemožné! Poradíme vám, ako sa aspoň trochu ochladiť počas horúcich letných dní a získať tak potrebný odpočinok pre svoj organizmus.

Za normálnych okolností klesá k večeru teplota nášho tela o jeden stupeň. Pri vysokej teplote v spálni to však nie je možné. Telo reaguje potením, pretože sa potrebuje ochladiť. Problémy sa dostavujú už pri teplote 24 °C. Dodržiavanie ktorých zásad nám teda zabezpečí aj v horúcich dňoch príjemný spánok?

Vetrať, ale správne


Ráno a večer otvorte na 10 - 15 minút okná dokorán. Po rannom vetraní okná dobre uzavrite a zatemnite čo najviac celú miestnosť, zabránite horúcim slnečným lúčom prehrievať vzduch.

Sprcha alebo kúpeľ


Žiadna studená sprcha pred spaním! Potili by ste sa ešte viac. Voda by mala byť minimálne vlažná. Horúca sprcha dokonca pôsobí najlepšie. Odporúča sa aj 10 - 15 minútový kúpeľ vo vode do 38 °C.

Jedlo a pitný režim


V lete to platí viac ako inokedy: minimálne tri hodiny pred spaním nejedzte. Na večeru si doprajte niečo ľahké a osviežujúce. Po 19. hodine pite už len málo, doprajte si radšej šálku bylinkového čaju s upokojujúcim účinkom.

Pyžamo alebo Adamovo rúcho


Počas noci vypotíme asi pol litra tekutiny, preto nie je z hygienických dôvodov vhodné spať „naostro“. Vyberte si však ľahučké bavlnené materiály ako pre pyžamo, tak aj pre posteľnú bielizeň.

Tip: vyskúšajte trik z trópov - prikrývky, plachty a vankúše dajte na chvíľu do chladničky. Osvieženie je zaručené!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu