Jablká patria medzi tie potraviny, ktoré hladinu cholesterolu v krvi znižujú.
Skúste sa pozrieť na svoj jedálny lístok, aké druhy potravín v ňom prevládajú. Neviete vydržať bez svojej obľúbenej cigaretky, dávate prednosť nezdravej strave a pravidelný pohyb vám nič nehovorí? Vedzte, že takto vám hladina cholesterolu v krvi stúpa a zaraďujete sa do rizikovej skupiny, ohrozenej srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Cholesterol je pre ľudský
organizmus nenahraditeľný,
ak je ho však v krvi príliš
veľa, ukladá sa na steny
ciev. Tie sa preto postupne
zužujú a strácajú svoju
pružnosť, čím sa zamedzuje
prietoku krvi. Následok
môže byť hrozivý - infarkt
alebo mozgová mŕtvica.
Dobrý a zlý cholesterol
„Ak sa rozhodnete pre zmeranie hladiny cholesterolu v krvi, nedajte sa pomýliť výsledkom. Pri laboratórnom vyšetrení sú totiž známe údaje HDL a LDL. HDL je takzvaný „dobrý“ cholesterol, ktorý udržuje štruktúru bunkových membrán. LDL cholesterol sa ľudovo označuje ako „zlý“, pretože upcháva cievy. Keď je hodnota LDL od 2,6 do 3 mmol/ l, hodnota HDL je vyššia ako 1,3 mmol/l a celkový cholesterol nepresiahne hodnotu 5,2 mmol/l, máte o jeden rizikový faktor kardiovaskulárneho ochorenia menej,“ vysvetľuje Katarína Pavlovičová, asistentka výživy z Floralinky.
Ako sa dostáva do tela
Treba vedieť, že časť cholesterolu sa tvorí z tukov v pečeni, avšak organizmus si vie regulovať jeho hladinu v krvi. Problém nastáva, ak jeho zvýšené množstvo prijímame stravou. Preto je tak dôležité ju mať pestrú a vyváženú. Hlavne by ste mali obmedziť príjem jedla obsahujúceho živočíšne tuky a nahradiť ho potravinami, v ktorých sa vyskytujú predovšetkým rastlinné tuky.
Príliš vysoká hladina
V prípade, že sa pri vyšetrení zistí, že hladinu cholesterolu máte zatiaľ len zvýšenú, mali by ste zmeniť stravovacie návyky a tiež zvýšiť fyzickú aktivitu. Ak ste fajčiar, skúste sa tohto zlozvyku zbaviť. Vysoká hladina sa dá znížiť diétou a liekmi, avšak to najlepšie posúdi váš lekár. Z potravín na tieto účely ideálne poslúžia vlašské orechy, mandle, mak, celozrnné pečivo, zelenina, kvalitné rastlinné oleje, ryby, citrusové plody, broskyne, jablká či slivky.
Hlavný zdroj cholesterolu
Sú potraviny, ktoré pri výdatnom a častom užívaní škodia a zvyšujú nábeh na srdcovo-cievne ochorenia. K nim napríklad patria:
- vaječný žĺtok, čokoláda, maslo,
- šľahačka, smotana, plnotučné tavené syry,
- tučné mäso, sadlo, zvieracie vnútornosti ako pečeň, ľadviny alebo mozoček.
Dobrý a zlý cholesterol
„Ak sa rozhodnete pre zmeranie hladiny cholesterolu v krvi, nedajte sa pomýliť výsledkom. Pri laboratórnom vyšetrení sú totiž známe údaje HDL a LDL. HDL je takzvaný „dobrý“ cholesterol, ktorý udržuje štruktúru bunkových membrán. LDL cholesterol sa ľudovo označuje ako „zlý“, pretože upcháva cievy. Keď je hodnota LDL od 2,6 do 3 mmol/ l, hodnota HDL je vyššia ako 1,3 mmol/l a celkový cholesterol nepresiahne hodnotu 5,2 mmol/l, máte o jeden rizikový faktor kardiovaskulárneho ochorenia menej,“ vysvetľuje Katarína Pavlovičová, asistentka výživy z Floralinky.
Ako sa dostáva do tela
Treba vedieť, že časť cholesterolu sa tvorí z tukov v pečeni, avšak organizmus si vie regulovať jeho hladinu v krvi. Problém nastáva, ak jeho zvýšené množstvo prijímame stravou. Preto je tak dôležité ju mať pestrú a vyváženú. Hlavne by ste mali obmedziť príjem jedla obsahujúceho živočíšne tuky a nahradiť ho potravinami, v ktorých sa vyskytujú predovšetkým rastlinné tuky.
Príliš vysoká hladina
V prípade, že sa pri vyšetrení zistí, že hladinu cholesterolu máte zatiaľ len zvýšenú, mali by ste zmeniť stravovacie návyky a tiež zvýšiť fyzickú aktivitu. Ak ste fajčiar, skúste sa tohto zlozvyku zbaviť. Vysoká hladina sa dá znížiť diétou a liekmi, avšak to najlepšie posúdi váš lekár. Z potravín na tieto účely ideálne poslúžia vlašské orechy, mandle, mak, celozrnné pečivo, zelenina, kvalitné rastlinné oleje, ryby, citrusové plody, broskyne, jablká či slivky.
Hlavný zdroj cholesterolu
Sú potraviny, ktoré pri výdatnom a častom užívaní škodia a zvyšujú nábeh na srdcovo-cievne ochorenia. K nim napríklad patria:
- vaječný žĺtok, čokoláda, maslo,
- šľahačka, smotana, plnotučné tavené syry,
- tučné mäso, sadlo, zvieracie vnútornosti ako pečeň, ľadviny alebo mozoček.