Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Pražský primátor Pavel Bém: Skĺbiť cestovanie a politiku je veľmi ťažké

Pavel Bém a Rudolf Švaříček Zobraziť galériu (9)
Pavel Bém a Rudolf Švaříček

Pražský primátor Pavel Bém sa okrem politiky venuje aj cestovaniu a horolezectvu. Spolu s brnenským cestovateľom a horolezcom Rudolfom Švaříčkom zdolali najvyššiu horu sveta Mount Everest a o tomto dobrodružste napísali pútavú knihu Třetí Everest s podtitulom "Poznání bolí".

Autogramiáda za účasti oboch autorov sa uskutoční dnes o 17. hodine v kníhkupectve Panta Rhei v bratislavskom Auparku. Bém v nej popisuje svoj tohtoročný výstup na najvyšší vrchol sveta. Súčasťou knihy je aj DVD, mapy, kameň s mantrou či lampió z Nepálu. Kniha vychádza v limitovanej sérii 5000 kusov.

Pavel Bém bol online na Bleskovkách!

Rozhovor

15:36:40 - otázka od: muriel Dobry den, mate moj obdiv zato, ze ste svoje zivotne ciele nesustredili len kariernym smerom, ale sa pokusate aj o tie skutocne vitazstva - nad samym sebou. Zelam mnoho dalsich uspechov vo vsetkych oblastiach vasho zivota. dobrý deň, dovoľte mi, aby som poďakoval za pozvanie do Bratislavy aj za váš milý komentár. Potešil ma.

15:39:49 - otázka od: Peter Ako dlho ste sa pripravovali na expedíciu? príprava na expedíciu na najvyšší vrchol planéty je zložitou organizačnou a logistickou záležitosťou, prípravy nám trvali skoro 2 roky, samozrejme fyzicky sa pripraviť na výstup je vec každého športovca zvlášť. Ja sám som 12 mesiacov poctivo dvojfázovo trénoval, do toho naplno pracoval, spal tak 3-4 hodiny denne. Samozrejme, dlho sa to vydržať nedá, a som rád, že to mám za sebou. Stálo to za to.

15:42:37 - otázka od: jara Ako prebieha hygiena v takých výškach? to je výstižná otázka. Šanca troška sa umyť máte v základnom tábore, ale vyššie už nie. Iba dôjsť na záchod vo výške 8000 m nad morom je komplikované martýrium. Každý horolezec sa celé 2 mesiace teší na vaňu plnú horúcej vody ...

15:44:45 - otázka od: marian jake planujete dalsi horolezecke expedice? v tejto chvíly sa naplno venujem našej krásnej Prahe, v Čechách nás navyše čakajú prezidentské voľby a snažím sa tiež trocha odčiniť svoju neprítomnosť doma voči vlastnej rodine. O horách si v tejto chvíly nechám iba snívať.

15:45:27 - otázka od: peta čo vás priviedlo k horolezectvu? láska k prírode, rodičia, priatelia, adrenalín

15:45:46 - otázka od: peta čo jete? spišskú klobásu :)

15:47:08 - otázka od: Lubka Pekne hovorite slovensky...:)Chcem podakovat,ako sa starate o Prahu,studujem tu a neviem si predstavit krajsie a prijemnejsie mesto pre studenta... ďakujem Praha je skutočne krásnym mestom, ale musím sa priznať, že iba Bratislava je rok od roku krajšia. Blahoželám svojmu kolegovi Andrejovi Ďurkovskému.

15:50:07 - otázka od: Roman Je obdivuhodne,ze ste vystupili na najvyssiu horu sveta,za to mate skutocne respekt nielen mna,ale aj inych ludi. Ale skutocne si myslite,ze ako prazsky premier bolo najlepsim riesenim ist na Mount Everest? Mate predsa politicke zavazky,na horu ste mohli ist aj neskor,nebola by to sice taka reklama pre vas ako osobu a pre vasu knihu,ale urcite by to bolo ferovejsie voci obcanom Prahy. Celkom vtipne inak tento vas vystup charakterizovali v jednom cisle casopisu Esquire,neviem ci ste to citali... Dakujem pekne za odpoved,prajem vela stastia do buducnostia podobne uspechy. i politik má svoje koníčky, pre mňa je horolezectvo životným štýlom. Byť s niekym na jednom lane, dôverovať mu, môcť sa na neho spoľahnúť, to všetko uprostred divokej krásnej prírody sú zážitky, ktoré sa mi ťažko odmietajú. Ako vrcholový športovec dobre viem, že s postupujúcim vekom strácam šancu dosiahnuť špičkových športových výkonov. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som na expedíciu odišiel. Zdravím Vás.

15:51:41 - otázka od: mata boli ste aj v ohrození života? horolezectvo v sebe ukrýva riziká, ale platí to čo v bežnom živote: rizikám je treba predchádzať. Pri výstupe na vrchol Mont Everestu som zažil veľa ťažkých chvíľ, ale v bezprostrednom ohrození života som nebol.

15:56:29 - otázka od: zdenka Dobrý deň .. vo výške 8000m je asi poriadna zima .. musíte sa v rámci "tréningu" otužovať ?? čo Vás ako prvé napadlo keď Ste zdolali 8tisícovku ?? aké boli pocity ?? prajem pekné vianoce a šťastný Nový rok !! :) ďakujem za prianie. Možno vás prekvapím, ale na vrchole Everestu ma dlho nenapadalo vôbec nič. Bolo po pol 7 ráno, vychádzalo nad Himalájemi ranné slnko, z oblakov vystupoval jeden 8000 vrchol za mdruhým a ja som sa s otvorenými ústami pozeral na tento zázrak stvorenia a neveril som, že je to skutočnoť

15:58:10 - otázka od: rada jakych dalsich svych vystupu si krome everestu cenite? mám veľa veľmi slušných výstupov vo Vysokých Tatrách, Alpách, Dolomitoch, Kaukaze, Pamiru ... asi najviac som sa nadrel pri priestupe východnou stenou Grand Capucína.

15:58:37 - otázka od: tomas co sa cloveku honi hlavou ked je na streche sveta? premýšľate o tom, ako bezpečne zostúpiť.

15:58:51 - otázka od: Michaella dobry den...sice vas nepoznam ale prajem vam vela uspechov nielen v osobnom zivote ale aj v predavani knihy:) ďakujem

15:59:25 - otázka od: Jozef Kubica Caute chalani...tu Jozef...fotograf...stretli sme sa v basecampe...gartulujem ku knizke, som na nu velmi zvedavy...aj ked kratko, ale bola z vami sranda a ta domaca slivovicka dobre padla...ja sa v aprily opät chystam k everestu a moja knizka by sa tiez mala podarit....zelam vela statstia. tak ďakujem, teším sa na ďalšie stretnutie vo veľhorách

16:01:31 - otázka od: marian zazili jste na everestu nejakou skutecne kritickou situaci? byl vystup tak obtizny, jak jste ocekaval? asi najťažšia bola divoká noc v západnej stene Lhoce vo výške 7100 m. Cez hlavu nám lietala jedna lavína za druhou, bol som rád, že sme prežili živí a zdraví. S mojím skvelým kamarátom a výborným slovenským horolezcom Vladom Zbojom.

16:03:12 - otázka od: paťa kolko približne stojí tá kniha? v Čechách 1290 KČ, priznám sa, že cenu na Slovensku nepoznám. V knihe je niekoľko darčekov - mystický kameň, lampión, mapa Everestu, film DVD o výstupe a mnoho nádherných fotiek.

16:04:01 - otázka od: Rolland Rico Neuvažovali ste nad vstupom do reality show? v politickej reality show žijem každý deň a úplne mi to stačí ...

16:05:39 - otázka od: Jana Dobry den, na zaklade coho ste vybrali nazov pre vasu knihu, je to Vasa prva kniha? Prijemne sviatky, nech sa Vam dari. napísal som niekoľko odborných publikácií, napriek tomu horolezecká kniha Třetí Everest je v tomto ohľade mojou prvotinou. Prečo Třetí Everest? Odpoveď nájdete v knihe.

16:05:51 - otázka od: btb Caf! Mas akvarko ? no jasne

16:06:20 - otázka od: Andrej Co by ste poradili primatorovi Bratislavy? stará sa dobre, veľmi radiť nepotrebuje

16:07:28 - otázka od: Erika Ako ste si sadli s pánom Švaříčkom? Ruda Švaříček je úžasný človek, chodiaca encyklopédia, neuveriteľný zabávač a k tomu horal, cestovateľ, horolezec, dobrodruh. S takým sa nikdy nenudíte.

16:09:14 - otázka od: EVA Vítajte na Slovensku, pán primátor! Vyslovujem obdiv Vašej láske k veľhorám a k vnútornej sile, ktorou ste jednu z nich pokorili.Myslím, že to bolo výborné overenie si svojich ľudských a duchovných kvalít. Odporúčali by ste takúto alebo podobnú formu viacerým kolegom v politike? Určite ano, osobne si myslím, že politik, ktorý nie je aspoň trochu športovec, nemôže byť dobrý politik. Športovec rešpektuje ducha fair play, vie, že každému úspechu predchádza obrovské úsilie a investície...

16:10:03 - otázka od: Ala Prečo Vám Čínania neumožnili vstupe cez ich krajinu? proste ma nemajú radi. Asi preto, že naopak já mám rád Tibet, Dalajlámu, Karmapu.

16:10:40 - otázka od: Gremlin Ste ženatý? Ste mi veľmi sympatický. som ženatý a mám doma dvoch puberťákov

16:11:55 - otázka od: Eva Ktoré významné kopece ste zdolali? vo Vysokých Tatrách snáď všetky, v Alpách, na Kaukaze tiež, pekné výstupy mám na Pamiru, na Aljaške, v Afrike

16:12:50 - otázka od: Patrika Dobrý deň ! V článku je spomínané, že sa venujete horolezectvu. Nestal sa Vám ešte žiaden závažný úraz ?? A v akých krajinách ste už boli ?? úrazy nepočítam. Napriek tomu tie veľké sa mi zatiaľ vyhli. A dúfam, že nie iba zatiaľ...

16:13:50 - otázka od: Mila Je pravda, že vydržíte sa vysieť na jednej ruke 4 hodiny? tak to vás sklamem. Na čas som to nikdy neskúšal, na jednej ruke som visel mnohokrát, ale 4 hodiny by som nevydržal.

16:15:24 - otázka od: Božskej Kája Dobry den, som Vas velky fanusik. Osobne som vystupil na Materhorn a siahol som si tam na dno svojich moznosti. Som mmladsi a mal som dost. Mate moj obdiv a preto ma zaujima co vo vasom zivote povazujete za najvacsi uspech? Paradoxne, najväčším úspechom pre mňa nie sú ani vysoké hory, či ťažké steny, ale keď sa z expedície vrátime všetci živí a zdraví. Počet výstupov sa musí rovnať počtu zostupov.

16:17:24 - otázka od: roman jak se udrzujete ve forme a jak vypadal vas treninkovy program pred everestem? už som o tom trochu písal - ráno o 5.00 h. budíček, dve hodinky posilňovňa, beh, bicykel, potom 12 hodín práce a večer znova. 4 hodiny spánku a ráno repete. To som vydržal rok. Dnes spím 5 hodín ...

16:18:06 - otázka od: katarinka je pravda ze jste v basecampu potkal chucka norrise a pretlacil ho v pace?? no jasne, ale chuck norris práve nebol vo forme ... :)

16:20:23 - otázka od: alenka ako ste zvládali mínusové teploty na horách? vo výškach nad 7000 m je skutočne zima. Zimu musíte mať rád, inak tam nemôžete prežiť. Já ju našťastie mám rád. Na vrchole Everestu bolo odhadujem mínus 40 stupňov. To čo vás ale najviac bolí nie je mráz, skôr vietor. Ja som mal obrovské šťastie - na vrchole Everestu bolo bezvetrie.

16:21:06 - otázka od: babsi Co pre Vas pri vystupe na Mount everest bolo najtazsie? najťažšie bolo vysporiadať sa s tým, že nás Číňania nepustili do Tibetu.

16:24:09 - otázka od: anika aky je vaš oblubeny film a kniha? psychoanalytici nás účia, že to čo vás napadne ako prvé, je pravda. To čo ma napadlo bolo: "Mazací hlava" od slávneho Davida Lyncha. To mi Ruda premietal v basecampe po návrate z vrchola. Myslel som si vtedy, že zošaliem. U knihy je to jednoduchšie - ihneď sa mi vybavil "Majster a Margaréta" od Michaela Bulgakova.

16:24:43 - otázka od: k. pozdravte Ruda :-) ďakujem, pozdravím ho.

16:25:18 - otázka od: Michal Pan primator, ako to vlastne bude s novou narodnou kniznicou? rozhodnutie dnes majú v rukách právnici a pamiatkari, netrúfam si odhadnúť.

16:26:35 - otázka od: tomas dobrý deň pán bém. myslíte si že je reálne aby sa v roku 2016 alebo 2020 konali OH v Prahe? mimochodom- veľmi Vám v tom fandím.olympiáda v Prahe- to by bola fantázia! v roku 2016 najskôr neuspejeme, pretože 4 roky predtým je olympiáda v Londýne. Ale v roku 2020 máme šancu.

16:27:29 - otázka od: Jarmila Ako dlsho ste sa pripravovali na expedíciu, myslím tým po fyzickej kondícii viac ako rok, bola to drina.

16:28:54 - otázka od: SlovaKmomo Ako ste na tom s olympiádou v Prahe, bude teda? A ešte by som sa chcel spýtať ako by ste porovnali Prahu s Bratislavou. Ďakujem Praha drží českú ekonomiku nad vodou, je turistickou atrakciou s nádherným historickým centrom. A to isté môžeme povedať o Bratislave.

16:29:26 - otázka od: jezibaba co nove v prahe?:) bojujeme o prezidenta. A čo u vás v Bratislave?

16:30:17 - otázka od: igorko ako ste zvladali zimu na evereste? a ako sa vam pisala kniha? mali ste pred cestou aj specialnu pripravu? o zime už bola reč. S knihou to bolo zložitejšie. Po nociach, bez spánku, ale s radosťou čerstvých spomienok.

16:30:45 - otázka od: JanoB aky ma plat Prazsky primator?? asi super ...:-) myslím, že podobný, ako ten bratislavský

16:31:36 - otázka od: ivkost doby den pan bem? ako stihate povinnosti primatora a zaluby cestovatela? mate rodinu? neboja sa o vas ked behate po svete? cestovanie a politiku ide niekedy sklbiť veľmi zložito. Zatiaľ sa mi to ako tak darí.

16:32:43 - otázka od: jana dobry den, aku najnebezpecnejsiu situaciu ste zazili pri cestovani po svete? rudo svaricek cestuje to skutocne exotickych a nebezpecnych krajinach:) to máte svätú pravdu. Pred 4 rokmi nás skoro zožrali ľudožrúti na ostrove Papua Nová Guinea. Aj s Rudom.

16:34:00 - otázka od: Bobo Aké sú vaše ďalšie horolezecké plány? do koruny zeme mi zostávala vyliezť krásny kopec na Antarktíde - Mount Vinson. Ak si môžem dovoliť snívať, tak myslím na Antarktídu.

16:35:34 - otázka od: Dominicus Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako je Praha pripravená na Olympijské hry, alebo čím by chcela zaujať, aby jej organizácia pripadla. Praha chce usporiadať malé, ohľaduplné k životnému prostrediu a Pražskej pamiatkovej rezervácii a krásne hry. Či uspejeme, to neviem, každopádne to skúsime.

16:38:18 - otázka od: Peter Ako dlho ste sa pripravovali na expedíciu? Viac ako rok. Ale ako v živote, každý mimoriadny výkon chce mimoriadne úsilie. Ďakujem za všetky otázky, ospravedlňujem sa tým, ktorým som nestihol odpovedať a prajem vám šťastné a veselé Vianoce a šťastný nový rok. Horolezcom úspešné výstupy a rovnaký počet výstupov ako zostupov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu