Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Po razii na internáte konzervatoristov odvliekli do armády!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruská vojenská správa dnes za svitania vykonala raziu na internátoch vyhláseného moskovského hudobného konzervatória a násilím odvliekli niekoľko desiatok študentov k povolávaciemu konaniu.

Podľa správ ruskej tlače išlo o poslucháčov denného štúdia, ktorí mali legálny odklad výkonu základnej vojenskej služby.

Operácia, ktorá prebehla za asistencie prepadového oddielu OMON, vyvolala v Moskve škandál. Študenti absolvovali lekársku prehliadku a bol im zabavený preukaz totožnosti. Niektorým z nich vojenské úrady na mieste vystavili povolávací rozkaz.

Podľa prvého námestníka ruského ministra vnútra Vladimíra Kolesnikova boli študenti na moskovskej vojenskej správe iba registrovaní. "Proste ich zanesú do zoznamu a odvezú späť," odkázal Kolesnikov vedeniu konzervatória.

Profesor konzervatória, uznávaný ruský klavirista Nikolaj Petrov označil Kolesnikovo vyhlásenie za "sprostú lož". Až sa podľa neho študenti z vojny vrátia, bude s ich hudobnou kariérou koniec. "Viete si predstaviť, čo s nimi dnešná ruská armáda urobí? Čo si máme počať? Mám ísť a dať (ministrovi obrany Anatolijovi) Serďukovi cez hubu?" sťažoval sa rozhorčený Petrov moskovským novinárom.

Podľa agentúry RIA prišli vojaci na internáty konzervatória so zoznamom asi 170 ľudí a odviedli si asi 50 vysokoškolákov. Po niekoľkých hodinách boli všetci prepustení s tým, že na výzvu vojenskej správy sa majú v najbližších dňoch k odvodu dostaviť.

V Rusku stále platí základná vojenská služba, plány na vybudovanie profesionálnej armády tento rok vedenie ministerstva obrany definitívne pochovalo. Od 1. októbra prebieha v Rusku jesennej povolávacia kampaň, počas ktorej by sa k základnej službe malo prihlásiť cez štvrť milióna brancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu