Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Predseda parlamentu Fini vyzval Berlusconiho k demisii

Gianfranco Fini a Silvio Berlusconi
Gianfranco Fini a Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Predseda talianskeho parlamentu Gianfranco Fini vyzval svojho bývalého spojenca, premiéra Silvia Berlusconiho k demisii. V opačnom prípade pohrozil, že vládu opustia štyria ministri jeho zoskupenia pod názvom Budúcnosť a sloboda pre Taliansko.

Fini na ustanovujúcom zjazde svojej novej strany pred asi 10.000 členmi vyhlásil, že Berlusconi musí prijať túto požiadavku a priznať, že je vládna kríza. Podľa Finiho je načase znova diskutovať o smerovaní terajšej koalície a zistiť, či v nej chcú všetci jej členovia pokračovať.

Taliansky parlament pritom koncom septembra vyslovil Berlusconiho vláde dôveru, pričom ju podržali pravostredoví poslanci združení vo Finiho skupine. Fini na konci júla hnutie Ľud slobody (PDL) vytvorené spoločne s Berlusconim opustil. Šéfa poslaneckej snemovne však nasledovalo do opozície 34 poslancov a desať senátorov, takže vláda prišla o podporu nadpolovičnej väčšiny. Tú zabezpečuje 316 hlasov.

Finiho frakcie ešte v septembri schvaľovali plány na zvyšok päťročného funkčného obdobia vlády, ktoré má skončiť v roku 2013.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu