Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Krátky titulok oživil starú nenávisť Srbov a Chorvátov

Obe spadli, jasal vojak
Obe spadli, jasal vojak

ZÁHREB - Titulok na prvej stránke týždenníka Novosti, vydávanom organizáciou srbskej menšiny v Chorvátsku, vyvolal pobúrenie a hrozby smrťou členom redakcie a oživil starú nenávisť medzi oboma etnikami, ktorá spolu v čase rozpadu bývalej Juhoslávie bojovala.

Srbský týždenník si pritom dovolil použiť len podnadpis "Obe dve, obe dve spadli" nad článkom o havárii dvoch chorvátskych stíhačiek pri cvičnom lete v polovici septembra. Táto veta má však historickú konotáciu, ktorá pobúrila chorvátskych nacionalistov, napísala dnes agentúra APA.

Titulok vyvolal ostrú kritiku na najvyššej vládnej úrovni, počnúc ministrom obrany Brankom Vukelićom. Za "nechutný" ho označil aj prezident Ivo Josipovič. Nasledovali rozhorčené reakcie zväzu chorvátskych vojnových invalidov (HVIDRA), ktorý chce týždenník žalovať za urážku veteránov a šírenie nenávisti. Okrem toho žiada, aby týždenníku odobrali štátnu pomoc. Redakcii začali následne vo veľkom počte prichádzať výhražné listy a maily, vrátane hrozieb smrťou.

Ako mohla krátka, žiadne zvláštne výrazy neobsahujúca vetička vyvolať také vášne? Slová "Obe dve, obe dve spadli" (Oba dva, oba dva su pala) totiž zvolal chorvátsky vojak 21. septembra 1991, na začiatku chorvátsko-srbskej vojny o nezávislosť, po odvrátenom nálete dvoch stíhačiek MiG-21 juhoslovanskej armády ovládané Srbmi na chorvátsky Šibenik. Chorváti v podstate nemali mať šancu nálet odvrátiť, útočiace stíhačky však dokázali s veľkým šťastím zostreliť protilietadlovou paľbou zo zeme. Pád oboch strojov a jasavý komentár sa podarilo zachytiť televíznymi kamerami a dlho slúžil Chorvátom na posilnenie vlastnej hrdosti.

Použitie rovnakej vety chorvátskymi Srbmi k havárii dvoch chorvátskych stíhačiek však bolo evidentne pociťované ako nemiestna irónia a výsmech. K nehode došlo pri cvičení pri meste Slunj, obaja piloti sa vďaka katapultovaniu zachránili. Trosky lietadiel však na zemi zabili jednu ženu.

Proti výbuchu nenávistných výlevov proti menšine sa ale postavil zväz chorvátskych novinárov (HND), ktorý vyzval vládu, aby redakcii týždenníka Novosti poskytla plnú ochranu. Zväz kritizoval politikov, že svoj nesúhlas prezentovali oficiálne a nie ako osobný názor. Súčasne varoval, že takéto postoje "ohrozujú demokratický vývoj v krajine a slobodu prejavu". Medzinárodné združenie, ako mimovládne regionálnej Organizácie pre médiá v južnej a východnej Európe (SEEMO), pozíciu HND podporila.

"Vari etnická príslušnosť môže jedným dať právo niečo konštatovať, a druhým to isté kvôli ich národnostnej príslušnosti zakazovať?" pýta sa vyhlásenie Domu ľudských práv v Záhrebe, ktorý združuje niekoľko mimovládnych organizácií.

Záhrebská polícia začala následne hrozby smrťou redaktorom Novosť vyšetrovať v rámci konania proti neznámym osobám. Vzťah medzi chorvátsku väčšinou a srbskou menšinou, ktorá v 90. rokoch usilovala o odtrhnutie takzvanej Republiky srbská Krajina od Chorvátska, však zostáva citlivý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu