Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Teroristické útoky v Londýne si vyžiadali 37 mŕtvych a viac ako 700 zranených

V Londýne dnes došlo k teroristickým útokom. Zobraziť galériu (7)
V Londýne dnes došlo k teroristickým útokom.

LONDÝN - Teroristické útoky v centre Londýna dnes usmrtili okolo 37 osôb a viac ako 700 ľudí pri nich utrpelo zranenia, potvrdila to londýnska polícia. Úrady taktiež informovali, že boli objavené podozrivé balíky v autobusoch v Londýne a v Edinburghu, neďaleko miesta konania summitu G8. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Posolstvom v internetovej sieti sa k zodpovednosti za dnešné teroristické útoky na dopravnú sieť v Londýne prihlásila "Tajná skupina džihádu a al-Káidy v Európe". Skupina údajne varovala pred atentátmi v Taliansku a Dánsku. Informovala o tom talianska agentúra ANSA.

Nemecký internetový magazín Spiegel Online zverejnil citáty z dopisov skupiny, ktorý má údajne k dispozícii. Dopis bol zverejnený na nemenovanej islamistami navštevovanej webovej stránke. "Buď potešené, spoločenstvo moslimov," uvádza dopis podľa Spiegel Online. Útoky v Londýne sú reakciou na britské pôsobenie v Afganistane a Iraku. Pravosť dokumentov zatiaľ nebolo možné overiť.

Blair: V Londýne došlo k teroristickým útokom
V Londýne bola spáchané séria teroristických útokov, povedal dnes britský premiér Tony Blair.

Ministerský predseda uviedol, že je jasné, že útoky boli naplánované tak, aby sa časovo zhodovali so začiatkom summitu skupiny G8 v škótskom Gleneagles. Dodal, že sa vráti do Londýna, a však summit bude pokračovať.

Premiér označil útoky za barbarské a zdôraznil, že Británia bude obhajovať hodnoty, ktoré vyznáva.

V centre Londýna došlo k viacerým explóziám
Séria explózii dnes zastavila dopravu v centre Londýna. Boli potvrdené informácie o vážne zranených, ale úrady zatiaľ nepotvrdili správy, že počte mŕtvych. V uliciach sú policajti a príslušníci ďalších záchranných služieb.

Polícia dnes dopoludnia najskôr zastavila metro (kde výbuchy začali) a potom i autobusovú dopravu v centre mesta.

Zo začiatku, po explóziách v metre, sa hovorilo o elektrickej poruche, ale potom boli potvrdené výbuchy autobusov a začalo sa stále hlasnejšie hovoriť o teroristických útokoch.

Policajný veliteľ Ian Blair povedal, že má správy o šiestich výbuchoch a o veľkom počte zranených. Tiež povedal, že boli nájdené známky výbušnín a že sa obáva že ide o koordinovaný úrok. Veliteľ vyzval obyvateľov mesta, aby nikam nejazdili a zostali tam kde sú. Vyzval ich tiež, aby netelefonovali záchrannej službe. Podľa jeho slov ide o situáciu, na ktorú sú bezpečnostné zložky vycvičené a ktorá sa momentálne vyjasňuje.

Výbuchy v Londýne podľa analytikov zodpovedajú štýlu Al-Káidy
Niekoľko súbežných útokov, ktoré majú spôsobiť čo najväčšiu škodu a paniku, to je taktika, ktorú často používala Al-Káida od bombového útoku na dve veľvyslanectvá USA vo východnej Afrike v roku 1998 až po útoky na Spojené štáty štyrmi lietadlami 11. 9. 2001.

Dnešné londýnske útoky v metre a zároveň v autobusoch sa podobajú útokom z 11. marca v Madride, kedy explodovalo desať bômb ukrytých v športových taškách v štyroch plne obsadených prímestských vlakoch. Došlo k nim v rušných ranných hodinách a zahynulo 191 ľudí.

Chronológia dnešných útokov v Londýne:
- 09.49 h: Dopravná polícia sa dozvedá o "technickom probléme" vo finančnej štvrti pri stanici metra Liverpool Street.
- 10.15 h: Prvá správa o výbuchu v metre.
- 10.24 h: Dopravná polícia prvýkrát informuje o zranených.
- 10.33 h: Hlásený je ďalší "incident" na zastávke metra Edgewater. Premávka londýnskej podzemnej dráhy sa zastavila.
- 10.41 h: Informácie o incidentoch v staniciach King's Cross, Old Street a Russell Square.
- 11.02 h: Scotland Yard hovorí o "vážnych udalostiach".
- 11.14 h: Hlásený je výbuch v poschodovom autobuse.
- 11.24 h: Scotland Yard informuje o "viacerých explóziách".
- 11.53 h: Britský minister vnútra Charles Clarke informuje o ťažko zranených.
- 12.07 h: V Londýne prestali premávať autobusy.
- 12.40 h: Londýnska polícia potvrdila dvoch mŕtvych.
- 13.00 h: Britský premiér Tony Blair vyhlásil na summite G8 v Škótsku, že Londýn sa stal terčom teroristických útokov a oznámil, že sa vracia do hlavného mesta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu