Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Estónsko bude od roku 2011 používať euro

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG - Eurozóna sa od budúceho roka rozrastie o ďalšieho člena. Stane sa ním Estónsko, ktoré tak zvýši počet krajín používajúcich spoločnú európsku menu na 17.

Pobaltská krajina totiž dostala zelenú od ministrov financií eurozóny, ktorí sa v pondelok stretli v Luxemburgu, informoval luxemburský premiér a predseda eurozóny v jednej osobe Jean-Claude Juncker. Estónsko síce ešte potrebuje odobrenie zo strany lídrov Európskej únie, no s najväčšou pravdepodobnosťou už nič nezabráni tomu, aby jeho 1,4 milióna obyvateľov mohlo začať používať euro od 1. januára 2011. Prijatím Tallinnu do eurozóny chcú lídri EÚ vzbudiť dôveru v životaschopnosť celého projektu, ktorý momentálne trpí pre problémy Grécka.

V máji Európska komisia potvrdila, že Estónsko spĺňa podmienky pre začlenenie do eurozóny. Pobaltská krajina splnila všetky prístupové kritériá v oblasti inflácie, úrokových sadzieb, rozpočtového deficitu, výšky verejného dlhu a menovej stability a začlení sa do eurozóny ako piata zo skupiny krajín, o ktoré sa rozšírila EÚ v roku 2004. Slovinsko vstúpilo do eurozóny v roku 2007, Cyprus, Malta a Slovensko zaviedli spoločnú európsku menu v roku 2009. Estónci budú na dlhšiu dobu poslednou krajinou vstupujúcou do eurozóny, keďže ďalší záujemcovia o prijatie eura ako Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Švédsko v súčasnosti podmienky na vstup do eurozóny nespĺňajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu