Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Dôvera vo vládu a parlamenty v EÚ prudko klesá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Miera dôvery vo vládu a národné parlamenty v európskych krajinách prudko klesá. Vyplýva to z prieskumu realizovanom Európskou nadáciou pre zlepšovanie životných a pracovných podmienok Eurofound.

Od konca roku 2007 do septembra 2009 sa podľa Eurofoundu tiež znížila spokojnosť občanov so životom v Európe o približne štyri percentá. Politické inštitúcie zaznamenali pokles dôvery najvýraznejšie, až o dvanásť percent. Údaje zverejní Eurofound na prebiehajúcom Európskom samite Gallup zameranom na kvalitu života v Bruseli. Vo štvrtok o tom informoval Tomáš Halán z Reprezentácie Európskej komisie na Slovensku.

Pokles spokojnosti so životom najviac pociťovali občania v 10 nových členských štátoch, najviac však v Bulharsku, Rumunsku, Estónsku a Lotyšsku, ale aj vo Francúzsku. V oblasti dôvery vo vládu a národné parlamenty sa najväčší rozdiel medzi výsledkami z rokov 2007 a 2009 ukázal v Estónsku, Lotyšsku, Španielsku, Grécku, Írsku a Rumunsku. V týchto krajinách to môže byť odrazom upadajúcej ekonomickej situácie.

Eurofound skúmal aj sociálne vzťahy, najmä napätie medzi jednotlivými sociálnymi vrstvami. V Európe v súčasnosti prebiehajú mnohé diskusie na tému konfliktov pohlaví alebo generácií. Za hlavné zdroje napätia v krajine ich však považuje iba relatívne nízky počet Európanov. Napätia medzi chudobnými a bohatými pociťujú najviac Malťania, Slovinci a Slováci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu