Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V USA úspešne transplantovali obličky s rakovinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Lekári z americkej University of Maryland School of Medicine v Baltimore oznámili, že už piatim pacientom s poruchou obličiek úspešne transplantovali obličku obsahujúcu rakovinové nádory. Túto kontroverznú techniku využili pacienti, ktorí boli v poslednej fáze zlyhania obličiek a mohli počas čakania na zdravý orgán zomrieť.

Pred operáciou lekári celú vec detailne prediskutovali s pacientmi aj darcami, takže vedeli o všetkých možných rizikách. Napriek pomerne vysokému riziku sa piati pacienti rozhodli tento zákrok absolvovať, keďže nemali istotu, že by prežili, kým by sa pre nich našla zdravá oblička. Po odobratí obličiek ich lekári najprv uložili do ľadu a následne z nich odstránili viditeľné nádory, ktoré merali od jedného do 2,3 centimetra.

V troch prípadoch išlo o zhubné nádory a vo dvoch o nezhubné. Z piatich príjemcov zomrel neskôr iba jeden, avšak nie na následky transplantácie. Ani u jedného zo zvyšných štyroch pacientov, ktorí podstúpili zákrok v období pred 41 až deviatimi mesiacmi, sa doteraz rakovina neobjavila. Podľa odborníkov je to dôkaz, že aj obličky postihnuté rakovinou môžu byť v určitých prípadoch vhodné na transplantáciu, avšak po zákroku treba zdravotný stav príjemcu aj darcu dôkladne sledovať. Informácie priniesol spravodajský portál news.bbc.co.uk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu