Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Bývalý prezident bude za mrežami do konca života

Alberto Fujimori
Alberto Fujimori

LIMA - Peruánsky najvyšší súd odsúdil bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho na šesť rokov väzenia. Mal odpočúvať oponentov, ako aj za podplácať kongresmanov a vydavateľov počas jeho vlády v rokoch 1990-2000.

Fujimorimu (71) hrozí, že bude za mrežami do konca života. V predošlých procesoch ho odsúdili na 25 rokov. Tento týždeň sa priznal k obvineniam z korupcie.

Prokurátori uviedli, že Fujimori nariadil bývalému šéfovi tajnej služby Vladimirovi Montesinosovi tajné odpočúvanie 28 politikov, novinárov a podnikateľov, ako aj podplatenie 13 kongresmanov, televíznej stanice a redakčnej rady novín.

Fujimori po škandále v roku 2000 utiekol do Japonska, odkiaľ pochádzali jeho rodičia.

Chorého exprezidenta už odsúdili za zločiny proti ľudskosti za schválenie vojenských kománd smrti, za zneužívanie moci v prípade nelegálnych prehliadok. Tiež zo sprenevery, keď šéfovi tajnej služby poskytol zo štátnej pokladnice 15 miliónov dolárov. Proti týmto verdiktom podal odvolanie.

Výšky trestov sa v Peru nekumulujú, preto 25 rokov odňatia slobody, ktoré dostal v procese týkajúcom sa kománd smrti, je maximum, ktoré by si mohol odsedieť.

Fujimoriho dcéra Keiko však vedie v niektorých prieskumoch pred prezidentskými voľbami a vyhlasuje, že v prípade svojho zvolenia v roku 2011 by mu udelila milosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu