Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Únoscovia z al-Kájdy zabili britského rukojemníka

Edwin Dyer
Edwin Dyer

DUBAJ - Teroristická sieť al-Kájda zabila britského rukojemníka Edwina Dyera, ktorého od januára zadržiavala v Mali. Dôvodom je nesplnenie podmienok zo strany Veľkej Británie.

"Al-Kájda v islamskom Maghrebe zabila Dyera 31. mája, keď zistila, že Británia nereaguje na jej podmienky a nestará sa o svojich občanov," píše sa vo vyhlásení skupiny.

Britský premiér Gordon Brown tento "barbarský čin" okamžite odsúdil a zdôraznil odhodlanie jeho krajiny pokračovať v boji proti terorizmu. "Táto tragédia len posilňuje naše odhodlanie nikdy neustúpiť požiadavkám teroristov a nikdy neplatiť výkupné," vyhlásil Brown.

Dyera uniesli teroristi z africkej bunky al-Kájdy 22. januára v Nigeri a zadržiavali ho v Mali. Al-Kájda zaňho požadovala prepustenie moslimského duchovného Abú Katadu, ktorého považujú za pravú ruku Usámu bin Ládina v Európe. Únoscovia 21. mája predĺžili ultimátum na splnenie svojej požiadavky. Al-Kájda v islamskom Maghrebe zadržiavala šiestich rukojemníkov, pričom štyroch (dvoch kanadských diplomatov a dve európske turistky) v apríli prepustila. Dyer a Švajčiar Werner Greiner však zostali v zajatí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu