TOKIO – Nikto nie je nenahraditeľný. V japonskej reštaurácii platia čašníka v búrskych orieškoch a vôbec sa nesťažuje. Je to totiž šikovný opičiak.
Volajú ho Fuku-čan a obsluhuje v reštaurácii Kajabuki asi 100 kilometrov severne od Tokia. Majiteľ podniku tvrdí, že vyvážiť ho zlatom by bolo málo, píše denník The Sun.
Aj napriek tomu, že ide o reštauráciu vo vidieckom zapadákove, o hostí nemá núdzu. Objednávajú si miesta na niekoľko dní dopredu. Zvedavci zďaleka dychtia uvidieť vrtkého makaka na vlastné oči.
Obľúbený šesťročný Fuku-čan dokonca víta hostí. Po jedle im nosí horúci ručník, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou stolovania v Japonsku. „Má povýšenecké správanie sa, presne ako francúzsky čašník v luxusnej reštaurácii,“ tvrdí jeden z hostí.
Podľa majiteľa Kaora Ocuku to všetko začalo, keď zo žartu hodil opičiakovi horúci ručník a ten ho hneď odniesol hosťovi. Najlepšie vraj na tom ale je, že chlpatý čašník neočakáva prepitné. Zato však rýchlo pohltá zvyšky, čo nechali hostia na tanieri.