HONGKONG - Hongkongský hotel Mandarin Oriental oznámil, že v jeho reštaurácii Pierre vytvorili kuchári Hervé This a Pierre Gagnaire "prvé jedlo na svete vytvorené iba z chemických látok". Napísal o tom gastronomický bloger denníka New York Times.
Jedlo pomenované Note a Note je zložené z "rôsolovitých 'periel' s chuťou pripomínajúcou jablká". Podľa vyjadrenia hotelu však nepoužili pri príprave tohto jedla "jablká, citróny ani karamel". Miesto toho sa kuchári spoľahli na chemikálie ako kyselina askorbová (vitamín C), glukóza (hroznový cukor), kyselina citrónová a sladidlo maltitol. Jedlo je súčasťou degustačného menu pozostávajúceho z 11 chodov, ktoré sa špecializuje na syntetické zložky miesto prírodných. Menu bude v hoteli dostupné do 31. mája.
"Na tomto novom spôsobe varenia nie je nič neprirodzeného," povedal kuchár This. "Napríklad voda nie je nič iného než zlúčenina vodíka a kyslíka, zatiaľčo soľ je sodík a chlór."