Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Česká vláda má problém, minister dopravy je Slovák

PRAHA – Česká vláda Jana Fischera má ďalší problém. Je ním nový minister dopravy Gustáv Slamečka. Ten je totiž Slovák a nemá české občianstvo. Problém je to ale skôr politický. Z pohľadu českého práva nie je totiž slovenské občianstvo pre ministra českej vlády žiadnou prekážkou. Slamečka je vôbec prvým ministrom v českej vláde, ktorý nemá české štátne občianstvo. Napriek tomu, uvedená skutočnosť vadí najmä opozičnej ČSSD. Informuje o tom portál lidovky.cz.

Podľa poslanca Františka Bublana je budúci minister Slamečka ako občan cudzej krajiny prakticky nekontrolovateľný. "Ak by v súvislosti s ním vzniklo nejaké bezpečnostné riziko, české tajné služby by mali problém zohnať informácie z jeho minulosti," hovorí. Samotný Slamečka žiadny problém nevidí. "To, že som Slovák, nie je nič proti ničomu. Aj tak už dlhší čas uvažujem o tom, že by som požiadal o české občianstvo," hovorí.

Slovenské občianstvo mu ale nebude vôbec vadiť. Podľa českého právneho poriadku môže totiž v ministerskom kresle zasadnúť občan z akejkoľvek členskej krajiny EÚ. Slamečka nie je jediným Čechom v letnej Fischerovej vláde. Na Slovensku sa narodil aj Ladislav Miko. Ten ale na rozdiel od Slamečku hovorí po česky a má aj české občianstvo, konštatuje portál lidovky.cz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu