Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Po štyroch rokoch prepustili väzňa z Guatánama

Slobodný Binyam Mohamed
Slobodný Binyam Mohamed (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Etiópčana Binyama Mohameda, ktorý po viac ako štyroch rokoch opustil zadržiavacie centrum na Guantáname, v pondelok po dôkladnom vypočúvaní britské bezpečnostné orgány definitívne prepustili na slobodu.

Ako potvrdili policajné zdroje z Londýna, Mohameda oslobodili a nebude čeliť žiadnym ďalším vyšetrovacím procesom. Jeho vypočúvanie podľa dostupných informácií trvalo takmer päť hodín.

"Prepustili sme ho. Tým sa to celé končí," vyhlásil hovorca britskej polície, ktorého slová potvrdil aj Etiópčanov právny zástupca Clive Stafford Smith. Ten zároveň dodal, že Mohamed nie je zo všetkého, čo prežil, nahnevaný, iba "smutný" a taktiež "vďačný" za podporu, ktorej sa mu v ťažkých chvíľach dostalo.

Tridsaťročný Mohamed sa narodil v Etiópii, no od svojich 15 rokov žil v Británii. V roku 2002 ho zatkli v Pakistane, potom ho previezli do Maroka a Afganistanu až nakoniec skončil na Guantáname. Obvinili ho z absolvovania výcviku v afganskom tábore al-Kájdy a z plánov vytvoriť rádioaktívnu "špinavú bombu". Nikdy ho však neobžalovali. Etiópčan po prílete do Británie verejne obvinil Spojené štáty americké z mučenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu