Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Indonézska sopka Soputan chrlila dym a plamene

JAKARTA - V centrálnej Indonézii vybuchla v pondelok sopka, ktorá do nočného vzduchu vychrlila dym a plamene. Sopka Soputan na ostrove Sulawesi, vzdialená 2 160 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Jakarta, chrlila dymové kúdoly až do výšky jedného kilometra.

Najbližšie dediny ležia osem kilometrov od krátera, teda mimo dosahu nebezpečnej zóny. Hoci žiadne nariadenia na evakuáciu vydané neboli, ľudia boli vyzvaní, aby sa zdržovali v bezpečnej vzdialenosti pre možnosť šíriacej sa lávy. Indonézia patrí medzi krajiny, ktoré majú viac aktívnych sopiek ako ktorýkoľvek iný štát na svete.

1 780 metrov vysoký Soputan patrí pritom k tým najaktívnejším. Indonézske ostrovy ležia na takzvanom Ohnivom kruhu, ktorý obklopuje Tichý oceán. Pásmo styku tektonických dosiek je aj miestom častých zemetrasení, v mnohých prípadoch s tragickými následkami.

V decembri 2004 zapríčinilo silné zemetrasenie na ostrove Sumatra mohutné vlny tsunami, ktoré zabili viac ako 168 tisíc ľudí z najmenej desiatich krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu