Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Medvedev: Gruzínsko nesie zodpovednosť za smrť tisícov ľudí

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (6)
Dmitrij Medvedev

MOSKVA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev tlmočil svojmu americkému kolegovi Georgeovi W. Bushovi stanovisko, v ktorom obvinil Gruzínsko z eskalácie konfliktu v Južnom Osetsku.

"Barbarské konanie" gruzínskej strany spôsobilo smrť tisícov ľudí, vyhlásil v sobotu Medvedev. Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnila tlačová služba Kremľa, ruský prezident ďalej obvinil Gruzínsko z "pošliapavania práv celej etnickej skupiny".

V reakcii na ruské letecké útoky začal v Gruzínsku od soboty oficiálne platiť výnimočný stav. Príslušný dekrét prezidenta republiky Michaila Saakašviliho schválil parlament, informovala ruská agentúra Interfax.

Mimoriadne opatrenia podľa vyhlásenia vlády upravujú činnosť štátnych orgánov v čase vojnového ohrozenia a nemali by negatívne zasiahnuť do občianskych práv. Vojnový stav má predbežne platiť 15 dní. Gruzínsko tiež v sobotu oznámilo, že z Iraku stiahne svojich 2 000 vojakov, ktorých vyšle čo najskôr do Južného Osetska.

Napätie sa prehĺbilo aj v Abcházsku, kde bojové lietadlá zaútočili v sobotu na gruzínske pozície. Podľa gruzínskej vlády si útoky vyžiadali mŕtvych a zranených.

Predstavitelia Abcházska ktoré sa podobne ako Južné Osetsko odtrhlo od Gruzínska začiatkom 90-tych rokov, tvrdia, že útoky sú dielom ich vlastných ozbrojených síl a ruské letectvo sa na nich nezúčastnilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu