BRUSEL – Európska únia 20. januára schválila využitie hmyzu v potravinárskom priemysle. Po lúčnych koníkoch a cvrčkoch prišli na rad aj múčne červy. Tie by sa mali využívať na výrobu prášku a povolenie ako prvá získala francúzska spoločnosť Nutri´Earth.
Francúzska spoločnosť Nutri´Earth podala žiadosť o schválenie používania múky z múčnych červov pred viac ako piatimi rokmi. Brusel ich žiadosti vyhovel až 20. januára 2025 a rozhodnutie padlo aj na základe vedeckého posudku, v ktorom Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) upresnil, že prášok z múčnych červov je bezpečný "za navrhovaných podmienok a úrovní použitia", informoval eunews.it.
Múka z múčnych červov bude využiteľná v pekárenskom priemysle ale aj v cestovinách, spracovaných zemiakových produktoch, syroch, mliečnych výrobkoch a ovocných a zeleninových konzervách určených pre širokú verejnosť. Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín Európskeho parlamentu zamietol návrh konzervatívnych poslancov, ktorí tento nápad kritizovali.
Spoločnosť Nutri´Earth má povolenie na výrobu prášku ošetreného UV žiarením po dobu piatich rokov. Francúzska spoločnosť plánuje múku použiť aj pri výrobe ovocných a zeleninových konzerv. Múka vyrobená z hmyzu je považovaná za alternatívny zdroj bielkovín a k tomuto kroku došlo na základe rastúceho dopytu po potravinách. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín eviduje záujem o výrobu od ďalších spoločností, ktoré sa uchádzajú o predaj potravín vyrobených z jedlého hmyzu.