Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Legendárne České aerolínie končia prevádzku, EMOTÍVNE slová pilota: Prežili sme turbulentné obdobie

Príhovor pilota po poslednom lete leteckej spoločnosti ČSA s označení OK. Lietadlo Airbus A320 pristálo na pražskom letisku Václava Havla v sobotu 26. októbra v neskorých večerných hodinách. Zobraziť galériu (2)
Príhovor pilota po poslednom lete leteckej spoločnosti ČSA s označení OK. Lietadlo Airbus A320 pristálo na pražskom letisku Václava Havla v sobotu 26. októbra v neskorých večerných hodinách. (Zdroj: Instagram/cesko2.0/czechairlines)

PARÍŽ/PRAHA – České aerolínie (ČSA) uskutočnili svoj posledný let pod tradičným označením OK. Spoločnosť, ktorá pôvodne vznikla ako Československé štátne aerolínie, skončí po 101 rokoch a stane sa len značkou v portfóliu pod inou spoločnosťou. Posledný let z Paríža do Prahy bol emotívny už pred samotným odletom. Pasažierom sa do mikrofónu ozval kapitán s emotívnym prejavom.

Posledný let leteckej spoločnosti České aerolínie (ČSA) pod označením OK sa uskutočnil v sobotu večer 26. októbra 2024. Tento dátum sa už navždy zapíše do histórie českého letectva. Lietadlo Airbus A320 pod označením OK-IOO bolo pripravené o 20:15 miestneho času na odlet z parížskeho letiska Charlesa de Gaulla s príletom do Prahy na letisko Václava Havla v Ruzyni o 21:55 hod. Informuje o tom zdorpavy.cz. Na Flightradar24 bol tento let v sobotu večer najsledovanejším na svete, i keď odlet bol posunutý o viac ako hodinu. 

Podľa českých agentúr bol let vypredaný do posledného miesta, pričom medzi pasažiermi boli prevažne fanúšikovia a leteckí nadšenci. Ceny leteniek sa pohybovali v posledných dňoch od 12-tisíc korun (473,51 eur). 

Po prílete do Prahy čakala pasažierov príjemné prekvapenie, keď sa do mikrofónu ozval kapitán posledného letu: "V mene všetkých súčasných a bývalých zamestnancov ČSA by som sa chcel poďakovať vám, našim cestujúcim, že ste nám vždy dôverovali a sadali do našich lietadiel s pocitom istoty a bezpečia, ktoré sme vám s radosťou a láskou poskytovali."

"České aerolínie dokázali v turbulentnom 20. storočí prežiť všetky historické epochy, zvraty, ktorými Česko a Slovensko prešlo počnúc neľahkými začiatkami leteckej dopravy. (ČSA) Prežili obdobie okupácie, socializmu, divokých deväťdesiatych rokov i následného neľahkého obdobia charakterizovaného bojom s terorizmom a globálnou pandémiou. Bohužiaľ história a tradícia bola prehlasovaná rozhodnutím majiteľov o ukončení prevádzkovej licencie spoločnosti a tým aj vlastne ukončení prevádzky pod značkou OK k dnešnému dňu."

Logo ostáva 

Značka ČSA ešte úplne nezmizne. Bude ju možné vidieť na niektorých lietadlách, no lety od nedele 27. októbra už prevádzkuje výhradne spoločnosť Smartwings. 

"Je potrebné neustále optimalizovať náklady na prevádzku spoločností v rámci skupiny, zjednodušovať procesy a diverzifikovať riziká. Ide o kroky, ktoré budú mať na prevádzku skupiny pozitívny vplyv," uviedol predseda predstavenstva Smartwings Jiří Jurán.

Historické míľniky 

Prvý let spoločnosti s pôvodným názvom Československé štátne aerolínie sa uskutočnil pred 101 rokmi dňa 28. októbra 1923. Lietadlo vtedy len symbolicky obkrúžilo okolo pražského letiska. Až nasledujúci deň sa uskutočnil prvý diaľkový let z Prahy do Bratislavy, ktorý vtedy trval približne tri hodiny. V nasledujúcom roku trasu predĺžili do Košíc. Prvá zahraničná letecká linka ČSA bola spustená v roku 1930 do Záhrebu (Chorvátsko).

ČSA patrili medzi päť najstarších leteckých spoločností na svete a boli tiež zakladajúcim členom Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA). Ekonomické problémy spoločnosti začali už v 90. rokoch. Podľa Českého rozhlasu jej séria manažérskych chýb spôsobila výrazné straty, ktoré sa potom kompenzovali predajom majetku. Ďalšie ťažkosti jej priniesla ekonomická kríza, vzostup nízkonákladových aeroliniek a tiež následky celosvetovej pandémie COVID-19. V roku 2020 utlmila svoje aktivity a nasledujúci rok sa dostala do úpadku.

Viac o téme: Posledný letFrancúzskoPrahaČRParížČSAČeské aerolinie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu