Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Afganistan plánuje za tri dni zaočkovať proti detskej obrne 6,2 milióna detí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

KÁBUL - Afganistan spustil v pondelok už štvrtú vakcinačnú kampaň proti detskej obrne v tomto roku. Cieľom je zaočkovať viac ako 6,2 milióna detí mladších ako päť rokov.

Trojdňová kampaň prebehne v 16 z 34 afganských provinciách, upresnil vo vyhlásení hovorca ministerstva zdravotníctva. Vyzval náboženských učencov, starších ľudí, rodičov a iné vplyvné osobnosti v spoločnosti, aby podporili kampaň na ochranu detí pred chorobou, ktorá môže spôsobiť paralýzu a smrť.Predošlá vakcinačná kampaň bola v septembri pozastavená v súvislosti s diskusiami o zmene stratégie z tzv. očkovania z domu do domu, na očkovanie od miesta k miestu v niektorých častiach krajiny. Organizácia Spojených národov (OSN) uviedla, že kampaň pozastavilo vládnuce hnutie Taliban.

Afganistan plánuje za tri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v decembri varovala, že repatriácia afganských migrantov zo susedného Pakistanu zvýšila riziko šírenia detskej obrany. Podľa WHO v Afganistane tento rok zaznamenali 23 prípadov. Ministerstvo zdravotníctva však tvrdí, že neeviduje ani jeden prípad detskej obrny. V minulom roku bolo potvrdených šesť prípadov.Očkovacie kampane v Afganistane a Pakistane často sťažujú konšpiračné teórie o tom, že vakcíny spôsobujú neplodnosť alebo očkovací personál tvoria špióni.

Taliban ešte pred opätovným prevzatím moci v krajine v auguste 2021 zakázal tzv. podomové očkovacie kampane v oblastiach, ktoré ovládal. OSN sa však s hnutím po prevzatí moci dohodla na obnovení celoplošnej vakcinácie.

Viac o téme: DetiOčkovanieDetská obrnaAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu