Utorok29. október 2024, meniny má Klára, Kiara, zajtra Šimon, Simon, Simona

Poľská vláda si rozdelila viac ako desať miliónov! Najviac išlo TOMUTO rezortu, premiér Tusk si neprilepšil

Poľský premiér Donald Tusk Zobraziť galériu (2)
Poľský premiér Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA – Poľská vláda zahájila kroky, ktoré vítajú pracovníci ministerstiev. Miestne rezorty si totiž medzi sebou prerozdelili desiatky miliónov zo štátneho rozpočtu. Poľskej verejnosti sa to nepozdáva, pričom poukazuje, že základné ceny potravín idú nahor, ale platy bežných občanov sa nemenia.

Poľsko sa rozhodlo odvďačiť štátnym úradníkom. Tieto odmeny prebiehajú od januára tohto roka. Ako uvádza denník Fakt, poľská vláda prerozdelila za desať mesiacov viac ako 50 miliónov PLN (11,5 milióna eur), ktoré išli do platov zamestnancov ministerstiev.

Mali zmierniť problémy

Najviac peňazí malo ísť pre ministerstvo financií. Suma 22 878 077 PLN (5 260 380 eur) predstavuje takmer polovicu celkového obnosu peňazí. "Prilepšilo si 3 108 zamestnancov, pričom priemerná výška odmeny bola 3 785,25 PLN (870,35 eur)," uviedol tlačový hovorca rezortu financií. Poľský denník pripomína, že to bolo práve ministerstvo financií, ktoré po posledných voľbách pripravilo rôzne návrhy zákonov, ktoré mali zmierniť finančné problémy Poliakov. 

Poľská vláda si rozdelila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výrazne si polepšili aj zamestnanci ministerstva zahraničných vecí. Vláda pridelila tomuto rezortu 9 902 782 PLN (2 276 957 eur), pričom priemerná odmena sa pohybuje od 300 do 12-tisíc PLN (70 až 2 800 eur). Ministerstvo obrany dostalo ako tretie v poradí 4 353 793 PLN (1 001 072 eur). Odmeny udelili v súvislosti s oslavami 25. výročia vstupu Poľska do NATO a pri príležitosti "Dňa poľskej armády". Priemerná výška sa pohybovala v sume okolo 2 600 PLN (598 eur), pričom si polepšilo 866 zamestnancov. 

Odmeny obišli veľké mená 

Široká verejnosť nie je s týmito krokmi poľskej vlády vôbec spokojná. "Mnoho ľudí má problém s udržiavaním svojho domáceho rozpočtu. Šetria, kde to len ide. Vláda robí pre svojich zamestnancov presný opak," uvádza redakcia poľského denníka.  

Na druhej strane sú rezorty povinné podľa zákona vytvárať vlastné rozpočty. Ministrov a ich námestníkov napríklad odmeny úplne obišli a neprilepšila si ani kancelária predsedu vlády.

Viac o téme: VládaMinisterstváOdmenyZamestnanciRezortyPoľskoPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu